Сашо Кочев, който през 2019 година се опита да убие свой познат- Божидар Велков с брадва в Столипиново, бранил сина си . Това стана ясно на поредното заседание, на което продължиха разпитите на останалите 5 свидетели по делото, както бяха изслушани и приети съдебните експертизи на вещите лица.

Припомняме, че скандалът между Сашо Кочев по известен като Шабана и Божидар Велков пламнал на 21 декември 2019 година в търговски център, заради това, че пострадалият Божидар започнал да се заяжда със сина на Сашо Кочев, дори  му ударил няколко шамара. Вследствие на това 38-годишният  Кочев бил пристигнал със свои роднини на въпросното място. Дошли и близки на 25-годишния Божидар. Двете групи започнали да се бият и да си хвърлят предмети. В един момент обвиняемият бутнал на паркиран автомобил потърпевшия и го ударил с брадва, в резултат на което той получил травми по главата. Удареният мъж бил откаран в болница, където претърпял операция и останал на лечение. 

Неразбирателството между двата рода започнало, след като месеци преди въпросния инцидент, Божидар отишъл пиян в къщата на един от свидетелите. Заради нетрезвото си състояние въпросният мъж, който е шурей на Божидар, извикал обвиняемия Кочев, брат му и сина му, защото били най-близко до къщата. Той пискал от семейството да успокоят пияния Божидар. Така след като семейство Кочеви пристигат, синът на обвиняемия удря шамар зад врата на пияния Божидар, за да може да се свести. Пострадалият Божидар Велков обаче явно е разчел това като агресия към себе си и затова отношението към сина на Кочев прерастнало в по-грубо.

В поредното заседание показания дадоха – роднините на обвиняемия Сашо, които са били свидетели на инцидента, мъжа на сестрата на Божидар, както и криминалистът от 6 РПУ, който е разпитал обвиняемия.

Пръв за разпит застана криминалистът от 6 РПУ - Милен Митев, който е провел разпита на Сашо Кочев. В деня на инцидента той не е бил на работа, но е извикан, заради инцидента.

Бях информиран, че има масов бой и скандал между две семейства и във връзка с този бой има лице, което е с опасност за живота и това се оказа гражданският ищец по делото Божидар. Аз отидох на място, за да се запозная със случая, пътувайки разбрах, че лицето което е нанесло побоя се казва Сашо Кочев, който беше напуснал местопроизшествието.

Отидох на адреса, на който живее лицето и го заведохме във 6 РПУ . Проведох  беседа и Сашо Кочев обясни, че от няколко месеца синът му е бил заплашван от Божидар Велков, като в деня на инцидента  двамата са се срещнали и възникнал скандал и Божидар е започнал да бие сина му.  Сашо е получил обаждане, за да му бъде съобщено, че бият детето. Така той незабавно се е качил на автомобила си с роднините и тръгнали към мястото, ” разказа  полицаят Милен Митев.

В обясненията си пред криминалиста, Сашо разказал, че на мястото, където била кавгата се е събрала голяма група от хора. Той се опитал да издърпа сина си, като същия разказал, че друга група роми са започнали да хвърлят бутилки срещу тях. Така под афект обвиняемият отишъл до колата си, взел брадвата, която имал за лична употреба и започнал да я размахва срещу групата, която била агресивна срещу сина му с цел да ги уплаши.

Заяви, че не си спомня да е нанесъл удар на някой от лицата, които са били агресивни към него и семейството му.След разпита, същата вечер, той доброволно предаде въпросната брадва, като някой от роднините му я донесе и беше .” Така завърши показанията си разследващитят полицай от 6 РПУ.

Обвиняемият Сашо Кочев обаче отбеляза, че тази брадва, която предал на полицията е била хвърлена по него, а не е негова лична.

След това последва разпитът на Димитър Ангелов по известен в квартал Столипиново като Веджип, който е мъж на сестрата на гражданският ищец по делото Божидар Велков. Той отбеляза, че не помни почти нищо от самия ден, защото си е имал семейни проблеми и е мисли за тях.

Помня само, че са се скарали двамата, но не помня нищо. Отидох пеша на мястото на инцидента, за да прибера сина ми и това е. Знам само, че Шабана и Божидар са се сбили,но не съм видял предмети да летят, аз много бързо си взех детето и черта- да ме няма”, разказа още Димитър Ангелов.

При показанията на свидетеля Ангелов бяха констатирани съществени противоречия, между тези пред съда, и тези дадени в досъдебното производство, което наложи прочитането им, с цел изясняване на обективната истина. След като съдията препрочете показанията Ангелов рязко се сети за някои от неща, които е видял на 21 декември 2019 година. Дори стана ясно, че той е отишъл до там не пеша, а с колата на брата на обвиняемия Сашо.

Следващото заседание е насрочено за 2023 година, като ще бъдат разпитани останалите  свидетели, както и тези, които не са се явили.