“В Истанбул и в Одрин има борси за каналджийски услуги”, заяви директорът на Националната следствена служба и зам. - главен прокурор Борислав Сарафов. 

“Мигрантите, които желаят да преминат към Западна Европа търсят услугите на съответните брокери. Те оставят в офиси или магазини пари от порядъка на 4-5-6 хиляди евро по системата “Хавала”. Тези суми се отблокират, когато мигрантът стига до определеното място, оттам се изпраща видеоклип или се обажда по телефона, че е пристигнал, за да може парите да бъдат отблокирани на съответните организатори в Турция”, добави той. 

Сарафов определи каналджийството като високо организирана престъпна дейност. “То се осъществява от много хора, които имат различни функции, всеки в неговата си област. Те са организирани по начин, по който осъществяват контакти с международните си партньори, основно в Турция и другите страни по трасето”, каза той пред БТВ. 

Сарафов подчерта, че трудно се противодейства на трафика с мигранти у нас, защото не се работи по тази линия.

"Присъдите трябва да са по-строги, но това не зависи от МВР или от прокуратурата, защото те се налагат от съда. Размерът на наказанията се определят от тежестта на извършеното престъпление", добави той. 

Сарафов призова прокуратурата да искат възможно най-строгите и ефективни присъди.