"В късните часове днес, по международните канали за полицейско сътрудничество и обмен на информация в МВР са получени данни за задържана при операция в Италия българска гражданка. Към момента не се предоставя допълнителна информация, тъй като действията по разследването са в ход", съобщиха от МВР. 

Според италианският сайт calabria7.it  това е българката Живка Танева Димитрова. Жената е сред 334-те задържани в Италия при акцията срещу Ндрангетата. От изданието твърдят, че жената е под домашен арест. Не се споменава обаче каква е била ролята й в престъпната организация, нито подробности за жената.

Твърди се, че българката е управлявала фиктивно фирма на мафията.

 

Жена с тези имена има заведение в градчето Сант'Онофрио, което се намира именно в Калабрия, пише 24 часа.

В българския Търговски регистър пък не излиза нищо при търсене за Живка Танева Димитрова. Според в.”Гадзета дел Суд” българката Живка Танева Димитрова, родена на 30 март 1981 г и живееща в Сант Онофрио, Калабрия, е поставена под домашен арест.

Припомняме, че по-рано днес полицията арестува над 300 заподозрени като членове на престъпната организация „Ндрангета" в Италия, Швейцария, Германия и България.

Само на територията на Италия са участвали над 2500 антимафиони и униформени, чиито действия са били съсредоточени върху калабрийския град Вибо Валентина, но все пак са се провели операции в в други части на страната. 

Сред арестуваните има бивш депутат, бивш регионален служител, кмет в Калабрия, член на политическата партия и командир на карабинери, предварително назначен в столицата на Калабрия.

Заподозрените са задържани по подозрение за изнудване, пране на пари за убийство и принадлежност към мафиотска организация.

"Това е най-голямата операция от процеса срещу Палермо насам", заяви антимафиотът Никола Граттери пред информационната агенция ANSA. Той се позова на процес срещу сицилианската мафия, продължил от 1986 г. до началото на 1992 г., довел до присъдите на повече от 300 души, считан за най-значимият процес срещу Сицилианската мафия.

„Ние напълно разрушихме клановете на провинция Вибо, но италианските региони са намесени от Алпите до Сицилия“, каза Граттери

Калабрийската „Ндрангета" все повече затъмнява сицилианската Коза Ностра по сила и богатство, прониквайки във всички сектори на италианския икономически и политически живот. От Калабрия тя е разпростряла пипалата си в Северна Италия, където е мигрирала през 70-те и 80-те години, в Германия и до Канада и Австралия.

Какво е мястото на мафията в извозването на боклук от Италия към България?Вижте мнението на един от водещите разследващи италиански журналисти

 

Шест мафиотски семейства от Ндрангета са свързани с българския ъндърграундНай- мощната италианска мафия пере пари в България, инвестирайки в хотели, ресторанти и туризъм