Затвърждава се тенденцията за намаляване на престъпността в България. Това се случва на фона на трудната 2020 година, заяви на брифинг  говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Милева посочи, че през 2020 г. са се провели 1 249 специализирани операции на територията на 3 090 населени места в страната. 

По отношение на битовата престъпност са разкрити над 2 300 престъпления, а като обвиняеми са привлечени 1 200 лица.

Тя коментира и нападението над журналиста Слави Ангелов, като поясни, че благодарение на бързите действия на МВР, Прокуратурата е повдигнала обвинение на трима души. 

„Осъдено на пробация заради хулигански действия спрямо журналист бе и едно лице, което по недопустим начин се опита да възпрепятства работата на Полина Паунова. Своевременните действия на МВР и Прокуратурата по двата казуса ясно показват нашата силна ангажираност за защита свободата на словото”, категоричен беше говорителят на обвинител номер едно.

Иванов отбеляза, че благодарение на съвместните действия на Прокуратурата и МВР се наблюдава трайно намаление на кражбите, грабежите и противозаконните отнемания на превозни средства.

Като приоритет на Прокуратурата и МВР през изминалата година Милева посочи противодействието на телефонните измами.

„Жертвите на телефонни измами са най-уязвимите хора от обществото - възрастните и децата. В борбата с тези измами се включиха и много други институции като КПКОНПИ, ДНСК, НАП, Евроджъст, мобилните оператори и банковите институции, които си взаимодействаха”, каза Милева. 

От отчета на мобилните оператори става ясно, че е имало над 29 000 позвънявания с цел телефонни измами, спрямо над 222 000 за 2019 г.

„В резултат на ефективната координация между институциите постигнахме значителен спад на телефонните измами и той е около 77%”, информира говорителят на главния прокурор.