Съдят в Одрин двамата братя - турски граждани  (E.E. и М.Е.). Те са обвинени за стрелбата на българо-турската граница, при която загина младши инспектор Петър Бъчваров.

Вчера, 8 ноември 2022 г., двамата бяха заловени при операция на жандармерията.

При претърсването им бе иззета и ловната пушка, с която е стреляно по българския полицай, предаде БНР. Бяха открити и 23 броя ловни патрони. Турските медии посочват, че двамата имат регистрация в полицията за множество кражби.

Междувременно България и Турция са се договорили да създадат съвместна работна група за борбата с организираната престъпност, незаконната имиграция и митниците, която ще заседава всеки месец.

Това стана ясно след срещата от тази сутрин на заместник-министрите на вътрешните работи Емил Ганчев и Венцислав Катинов с Валията на Одрин Кюршат Кърбъйък. Искането на българската страна е разследването за стрелбата, при която полицай Петър Бъчваров беше убит, да се води съвместно между двете държави. 

Главният прокурор Иван Гешев благодари на турските прокурори за бързата реакция във връзка с убийството на граничния полицай Петър Бъчваров.

В Туитър главният прокурор Иван Гешев каза, че "проблемът с трафика на хора, с който е свързано убийството на българския полицай, може да бъде решен само с общите ни усилия".

Възможно е арестуваните за убийството на граничния полицай двама турски граждани да бъдат екстрадирани и съдени в България, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев в Елхово, където присъства на поклонението на убития ни граничар.

"Има такава възможност, естествено тя зависи от решението на турските власти - дали ще бъдат екстрадирани. Има образувани наказателни производства и в Турция, и в България. Вярвам, че прокуратурата ще направи такова искане по съответния ред и съответно турските власти ще се произнесат по него", коментира Демерджиев.

Снимка: edirnesonhaber.com