Рецидивистът Иван Рашков обеща че ще работи в затвора и ще върне парите, които е откраднал от пенсионерката Мария Христова. Това каза самият той по време на разпоредителното заседание по делото в Пловдивския окръжен съд. 32-годишният мъж се призна за виновен и пожела да сключи споразумение с прокуратурата, но за да се случи това, той трябва да е възстановил откраднатата сума в пълен размер.

По делото е изяснено, че пострадалата жена е пенсионер по болест, с ампутиран крак и се придвижва се с инвалидна количка. На 10 декември 2023 г. около 8.00 часа сутринта Христова застанала пред входа на църквата „Св. Петка“ в Пловдив, за да проси. Около 10:20 часа решила да се прибира, а Рашков предложил да ѝ помогне и да бута количката. Малко след като заобиколили църквата, в посока бул. „Княгиня Мария Луиза“, мъжът наклонил инвалидната количка назад, издърпал със сила от врата на пострадалата торбичка с чипа за входната врата и парите и побегнал. В кесията имало 75 лева, а заедно с вещите вредата за жената е оценена на 81 лева.

В съдебната зала стана ясно, че  Рашков няма от кой да вземе на заем 81 лв. и ще работи, за да си ги спечели.

„Ако може малко да отложим делото, за да събера пари да ги върна. Работя доброволно в затвора, но още не съм взел заплата”, каза Рашков пред магистратите.

32-годишният мъж е осъждан и преди, и е извършил престъплението в условията на опасен рецидив. На този фон, от държавното обвинение поискаха да се изиска справка от затвора дали Рашков наистина работи и дали ще работи за в бъдеще и колко ще получава като заплата.

За да се обезпечи производството, рецидивистът ще остане с мярка за неотклонение „задържане под стража” поне до следващото заседание на 27 март. Ако до тогава не е събрал парите, делото срещу него ще протече по общия ред с разшит на свидетели и вещи лица.