Прокуратурата в Бургас разпространи видео, в което показва провеждането на следствен експеримент за убийството на 33-годишния Петър Валериев и как разследващи намират оръжието - автомат, скрит в тръстиките на езерото Вая. Във видеото се вижда как задържаният за убийството Иван П., на 32 г. показва мястото, където е застрелял бившия си "ортак" в извършването на два въоръжени грабежа прези 2015 и 2016 г. и къде е скрил тялото.

Задържаният е родом от Шумен, но от няколко години пребивавал в Бургас, предаде 24 часа. Той е с чисто съдебно досие, срещу него няма и висящи дела, каза наблюдаващият прокурор Иван Иванов. За разлика от него жертвата е криминално проявена, разследвана за шофиране след употреба на наркотици и грабеж. Двамата се запознали преди десетина години в София, където работели в сферата на строителството. Разчистване на сметки е най-вероятната причина за убийството.

На днешния брифинг в Апелативната прокуратура, на който бе оповестено разкриването на случая, новоизбраният главен прокурор Иван Гешев и гл.секретар на МВР ст.комисар Ивайло Иванов благодариха на полицията и прокуратура, че е успяла бързо да се справи с толкова сложно за разкриване тежко престъпление. По думите на директора на ОД МВР Бургас ст.комисар Радослав Сотиров около тялото на убития не е имало нито една вещ, която да бъде свързана с екзекуцията. Трудният терен в землището на Долно Езерово и дъждовното време допълнително затруднили разследващите,коментира окръжнитя прокурор на Бургас Георги Чинев.