Двамата пловдивчани Иван Мардачев и Пламен Янкулов, отглеждали марихуана за 45хиляди лева на нива близо до Пловдив, пожелаха съдебният процес срещу тях да протече по общия ред. Те не се признаха са виновни пред съда и така вчерашното заседание стартира с разпит на свидетели и вещи лица.

Двамата мъже са с повдигнато обвинение за това, че на 09 август 2021година на нива в подножието на село Старо Железаре са отглеждали 146 растения канабис. Те са арестувани след продължително разследване на полицията, а по време на спецоперацията е заловен само Пламен Янкулов, а Мардачев е избягал и по-късно е бил задържан от разследващите.

На днешното заседание двамата обвияеми бяха защитавани от адвокат Стефан Паров, като трябваше да бъдат разпитани 5 свидетели. Първи за разпит в съдебната зала влезе един от полицаите, присъстващ на акцията срещу двамата мъже.  

„Бяхме получили информация за това, че на Маджарови ливади има посадени растения от рода на конопа. В тази връзка подготвихме спецоперация, като наблюдавахме обекта дълъг период от време. На дата 9 август с останалите колеги отидохме на адреса, като скрихме автомобила си и тръгнахме пеша към точното място, където е отглеждана марихуаната. След това се разпръснахме в близост до въпросната нива. Аз и още един от полицаите станахме свидетели на това как спря джип и от него слязоха обвиняемите Пламен и Иван”, разказа пред съда служителят на МВР.

По думите на разследващия, той и колегите му са се отправили към нивата. След това са видели как обвиняемите с няколко кофи са поливали растенията, но са чули останалите полицаи и затова са тръгнали да бягат от мястото.

Аз започнах да гоня Иван, но в полезрението ми попадна и Пламен, така хванах първо него. Иван обаче се оттегли към язовира и го изпуснахме. Ние всекидневно ходихме да наблюдаваме, но не се виждаше да полагат грижа към растенията. Веднъж Пламен дойде с жена си, но и тогава не се извършваше действие и затова чакахме удобен момент, за да извършим ареста”, довърши разследващият.

След това Иван се е покрил при свой приятел на Черноморието. Пред съда обаче, познатият на Мардачев категорично отрече да е  знаел  за това. Според свидетеля няма как Иван да е замесен в престъплението защото в дения, в който полицаите са извършили спецоперацията, приятелят му е бил на морето с него.

През 2021 година  работих като спасител в курорт на Черноморието.  На 9-ти август Иван дойде в края на работната ми смяна около 17:30. Той често ме посещаваше на морето и аз му дадох ключовете за стаята, в която бях настанен и отседна при мен около 3,4 дни. Когато си тръгна майка му ми се обади и каза, че са го задържали, заради трева.  По-късно коментирахме с него, че е  набеден за това, че на тази дата е правил нещо, а той беше при мен на морето.”, разказа още свидетелят.

Обвиняемият Иван обясни пред магистратите, че не си спомня дали е предупредил своя приятел за гостуването си на морето, тъй като не ползвал телефон към онзи момент защото е нямал.

За разпит престъпи и жената на Янкулов, която разказа доста различна история от тази на разследващия. По нейните думи в деня на ареста с мъжа й са разговаряли с камера, а когато е пристигнал на мястото, на което е арестуван, Пламен е слязъл от автомобила и е бил сам. Тогава веднага се е чула от някого думата „Стой”. По думите на жената  обвиняемият й е затворил, за да провери какво се случва и след като не е успяла да се свърже повторно с него, тя е разбрала от медиите за ареста му.

Това беше безумно. Някой го намеси в това, а той не се занимава с такива неща”, категорична бе дамата.

Делото обаче не приключи във вчерашния ден, а бе насрочено за друга дата. В предстоящото заседание магистратите трябва  да преценят какво да е наказанието спрямо двамата мъже ако те бъдат признати за виновни.