МВР и прокуратурата започнаха проверки в Бойчиновци след поредица от разследвания на GlasNews. Всички хора, които твърдяха пред камерата ни, че са репресирани от кмета на общината и негови служители, са призовани за разпит. Проверка се извършва и в полицейския участък в Бойчиновци, където по наша информация има преместени служители заради разкритията им за купуване на гласове.

Европейската прокуратура също започна работа по случая с незавършените вече трета година пътища за над 5 милиона лева по европейски проект. Припомняме, че веднага след като излъчихме първа част на разследването ни, експертите от Държавен Фонд „Земеделие“ извършиха проверка и също установиха нередности.

Експертът Диана Русинова от Европейски център по транспортни политики също сезира Европейската и Главна прокуратура.

Институциите проверяват всички сигнали за злоупотреби, за които разказаха потърпевши пред камерата ни.

Разследващите проверяват има ли хора, които са назначени на щат в общината и получават заплата затова, но само фиктивно се водят на работа. Сама на хартия. Според документите, с които разполагаме, става въпрос за над 20 души. По наши изчисления, ако това наистина е така, общината е ощетена с над 300 хиляди лева годишно от заплатите на хора, които само на хартия се водят на работа. Някои от тях проверихме. Нека си припомним:

Документите с които разполагаме, вече сме предали на разследващите. Окръжна прокуратура - Монтана се самосезира след нашите разследвания, а ние сезирахме Главна прокуратура.

Междувременно сигналите за злоупотреби в община Бойчиновци не стихват. Ежедневно получаваме десетки сигнали, които имаме готовност да предадем на разследващите органи. 

Получихме и видеа, направени по време на парламентарните избори.

От кадрите виждаме как хора са заставени да се кълнат в църква за това, че са гласували за този, за когото им е наредено.

Екипът ни ще продължи да следи и да ви информира за всичко по случая „Бойчиновци“!

Очаквайте продължение!