Прокуратурата и полицията разкриха въоръжени грабежи, които са били извършени в Пловдив през 2013-2014.  Задържани са двамата извършители, на които са им повдигнали обвинения.  До момента е ясно е, че те са извършили 7 грабежа по идентичен начин на денонощни магазини и бензиностанции, съобщи окръжният прокурор Румен Попов.

Първоначално е бил задържан единият от извършител, а 48 часа по-късно и другият. Те са направили пълни самопризнания.  Схемата била идентична – двамата били с маски, на които се виждат само очите. Единият влиза в обекта с огнестрелно оръжие, взима оборота ,а другият го чака отвън.

Единият от задържаните в момента е действащ пожарникар, но към момента на престъпленията не е бил на длъжност в МВР. Общо задигнатите средства от 7-те грабежа са 2400 лева.  Няма пострадали. Задържаните са родени през 1990 и 1991 година.

Към момента на престъпленията двамата са били безработни, като са били по на 22 и 23 години. Вторият става пожарникар с чисто съдебно досие през 2015 година.

Окръжният прокурор Румен Попов заяви, че има множество доказателства за престъпленията, като са направени огледи, претърсвания и изземвания. Установени са и шофьорите на престъпленията.  Според Попов изводите които могат да се направят е, че всеки един, който извърши престъпление, ще получи възмездие. Той обърна внимание, че през последните години има разкриване и на много тежки престъпления от т.нар. студени досиета.

Наказанията, които могат да получат двамата са от 5 до 15 години затвор, както и конфискация на ½ от имуществото.