Апелативните магистрати решиха Атанас Червенков - Райфъла да остане в затвора. Днес за пореден път бизнесменът, който вече пет години е зад решетките с обвинения за поръчителство за опит за убийство и няколко палежа, атакува наложената му мярка за неотклонение „задържане” под стража.

Причината, която изтъква, за да излезе на свобода, е, че се намира в тежко здравословно състояние. Той е депозирал 5 молби и възражения пред Апелативен съд – Пловдив, с които жали ареста си. В залата бе призован отново проф. Петър Панчев от Александровска болница, който го е преглеждал в затворническата болница в София. Медикът бе разпитан подробно от Червенков и защитниците му, като основната им цел бе категорично да се докаже, че здравословното състояние на обвиняемия не е съвместимо с живота в ареста. 

Магистратите от Апелативен съд станаха свидетели на всестранна и подробна лекция по урология. Бяха разяснени всички заболявания, процедури и необходими интервенции, които трябва да претърпи Райфъла. По думите на професора състоянието на пациента се е влошило от 2015 година до сега.

„Определено състоянието на Атанас Червенков е влошено. Заради това той не може да пребивава в затвора. Всеки ден, по два пъти, трябва да се правят хигиенни бани. Това е невъзможно в ареста. При операция следва един период от 4-5 месеца, през който ще му се правят вливания. Те трябва да се извършват в лечебно заведение и не окован за леглото”, заяви проф. Панчев.

На въпрос от страна на Райфъла дали моментното му състояние е влошено и дали може да пребивава в затвора, медикът категорично отрече „Не”. Той добави, че при последния преглед са констатирани песъчинки в бъбрека на Червенков, както и уголемена жлеза на простата.

„В затвора мога да пия само вода от чешмата. Може ли да ми навреди?”, попита подсъдимият експерта.

„За човек с вашите заболявания, трябва да пие до 2 литра вода на ден, която да е или минерална или трапезна”, отговори професорът. Той добави, че за подобни заболявания се препоръчват терапии в балнеоложки комплекси или СПА центрове.

Въпреки това магистратите не прецениха, че Райфъла не може да продължи да пребивава в ареста към затвора в Пловдив. Според тях няма нови данни, които да налагат неговото освобождаване или настаняване за лечение. Делото по същество ще продължи през октомври.