Пуснаха под гаранция мъж, хванат да превозва половин килограм амфетамин край Пловдив. Пловдивският апелативен съд отмени като необосновано и незаконосъобразно определение на Окръжен съд – Пловдив и промени мярката за неотклонение на мъжа от „задържане под стража“ в „парична гаранция“ от 5 000 лева.

Той е обвинен в това че на 20 октомври през изминалата година е държал в себе си наркотици. Той е задържан от полицията след като оставил торба с 0.5 килограма амфетамини до табелата „Винетки“ на пътя Пловдив – Цалапица. Чантата трябвало да бъде  взета от други двама души. При претърсването в дома на обвивния е открито малко количество марихуана, за което също му е повдигнато обвинение.

Апелативният съд прецени, че няма спор, че е налице обосновано предположение за съпричастност на  към престъплението, в което е обвинен, но не са налице останалите две предпоставки на закона за определяне на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Пловдивският апелативен съд подчерта, че няма опасност той да се укрие и да извърши престъпление, тъй като той има постоянен адрес, чисто съдебно минало, добри характеристични данни, семейно и трудово ангажиран е. За това съдът прецени, че обвиняемият не е личност с установени престъпни навици и промени мярката му за неотклонение в „парична гаранция“ от 5 000 лева.

Определението на Апелативния съд е окончателно.