Районна прокуратура – Ямбол се самосезира по журналистически репортаж със заглавие „Инвалиди по документи: хора с ТЕЛК работят в строителството или в чужбина“. В него е посочено, че в ромската махала на Ямбол има лица, които според експертно решение на ТЕЛК са освидетелствани с между 75 и 95 процента инвалидност, а в действителност същите не страдат от сериозни заболявания и са работоспособни. Това съобщиха от прокуратурата. 

Припомняме, bTV излъчи репортаж, според който хора, които получават инвалидна пенсия заради тежки увреждания, всъщност работят в строителството или са избягали на гурбет.

В ромската махала в Ямбол на всяка улица, през две-три къщи, живеят хора с ТЕЛК. Тръгваме по адресите и търсим болните с висока степен на инвалидност. Една от тях е Вяра Янкова. Според експертното решение от ТЕЛК жената е след тежък инфаркт и се движи трудно. Тя обаче твърди, че "няма такива работи”. "Здрава съм напълно ", категорична е Вяра. За ТЕЛК жената е  инвалид от септември миналата година, но тя твърди, че не знае.

На съседната улица друга жена е с ТЕЛК -75% инвалид след мозъчен инсулт, както е записано в експертно решение от април 2018 година. Според съпруга й обаче тя работи в чужбина. Заминала е за Германия преди една година.

Най-зле според експертиза от ТЕЛК е 55-годишен мъж на следващия адрес. В решението е записано, че освен с бастун се движи и с придружител дори на къси разстояния. През март миналата година ТЕЛК комисията му дава 95% инвалидност отново с диагноза мозъчен инфаркт. Жена му разказва, че е строител и дори в къщи не оставал без работа.

Общото между всички случаи е не само диагнозата, но и мястото, от което излизат решенията-болница "Свети Пантелеймон " в Ямбол. Председател на ТЕЛК комисията е неврологът д-р Радостин Иванов,чиито подпис стои под спорните документи. Искаме отговор как хора с 75% и 95% ТЕЛК работят по строежите или в чужбина.

"Може да се е възстановила след няколко месеца, инсулта може да е бил 5-6 месеца преди явяването ....”, обяснява д-р Радостин Иванов. Лекарят твърди, че експертизите му са точни и хората са получили внезапно подобрение.