Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 32-годишния шофьор Изет П., причинил смъртта на пешеходец в Пловдив. Той е задържан за това, че на 28 януари 2023 г. в гр. Пловдив, на ул. „Шумен“, при управление на товарен автомобил „Рено Мастер“, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 59-годишния Кирил А., като след това е избягал от местопроизшествието.

Пътното произшествие е станало при движение на автомобила на заден ход, като по този начин е нарушил Закона за движение по пътищата, според които „преди да започне движение назад, водачът е длъжен да се убеди, че пътят зад превозното средство е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за останалите участници в движението“, както и че „по време на движението си назад водачът е длъжен непрекъснато да наблюдава пътя зад превозното средство, а когато това е невъзможно да осигури лице, което да сигнализира за опасностите“.

Микробус уби на заден ход пловдивчанин на паркинг, шофьорът избягаЗадържан е 32-годишният водач

Шофьорът е бил установен от полицейските служители няколко часа след пътното произшествието в района на гр. Гоце Делчев. Той е бил тестван с техническо средство за употреба на алкохол и наркотични вещества, като пробите са били отрицателни. Взета му е кръвна проба и е назначена химическа експертиза. Свидетелството за управление на автомобил му е отнето. По делото са извършени процесуално-следствени действия - разпити на свидетели, назначени са и други експертизи и др.

Обвиняемият Изет П. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив. Предстои да се преценят всички факти и обстоятелства с оглед на внасяне на искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.