Повече от 4 години след като запали жилището на свой познат, 21-годишният А.Г. (непълнолетен в деня на престъплението) беше признат за невинен от Пловдивският апелативен съд. Това се случва след като въззивният съд е отменил първоначалната присъда на Окръжен съд – Пловдив от 1 година условно с 3 месеца изпитателен срок.

Палежът е от 27 октомври 2019 година в Пловдив, когато младежът е бил още непълнолетен. Според обвинителният акт той е запалил апартамент със значителна стойност - 45 000 лева, като пожарът се е разпрострял върху съседно жилище и от деянието са последвали вреди за собствениците.

Когато извършил палежа, младежът бил на 17 години. На въпросната дата той отишъл до дома на свой познат на ул. „Гледка“ в Пловдив. Търсил го, защото няколко дни по-рано, той му бил взел мобилния телефон и отказвал да го върне. Когато стигнал до кооперацията, подпалвачът влязъл в жилището на своя познат през незаключената входна врата. Обиколил стаите и установил, че вътре няма никой. Ядосал се, че не е успял да си върне телефона и решил да запали апартамента. Взел кибрит и запалил пердето на една от стаите, след което си тръгнал.

Пламъците обхванали стаите и се разпространили към жилището на горния етаж. След подаден сигнал на тел. 112 на място пристигнали екипи на пожарната, които потушили пламъците.

Делото на първа инстанция е преминало задочно, без присъствието на подсъдимия, тъй като младежът е бил напуснал пределите на България. Бил е обявен за Общодържавно издирване с мярка за неотклонение "Задържане под стража" и след щателно издирване не е бил открит.

Условната присъда и разноските по делото в размер на 810 лв. са обжалвани, като на 12 декември тази година Апелативен съд – Пловдив е признал младежа за невинен и сумата е присъдена в полза на държавата. Към момента мотивите на въззивния съд все още не са публикувани.

Решението подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.