Ромите, убили мъж в бързия влак от Пловдив за София, получиха осъдителни присъди. Софийски окръжен съд наложи на Запринка Мутафчийска наказания "лишаване от свобода" девет години, а на брат ѝ Красимир - 16 години. 

Припомняме, че жестокото престъпление бе извършено на 16 ноември 2018 година, след спречкване и саморазправа между пътници в композицията малко след потеглянето от гарата в Ихтиман.  Около 7:45 ч. двамата се качили във влака и се разположили на седалките един срещу друг. Двамата започнали да разговарят на висок глас, при което Запринка си събула маратонките и качила краката си на седалката срещу нея. 

Друг пътник им направил забележка, а Запринка и Красимир реагирали с агресия, обиди и заплахи по негов адрес. Междувременно подсъдимата извадила от дъното на куфара си туристически нож, като го поставила отгоре върху други вещи и затворила ципа. При приближаването на влака към гара Вакарел, Красимир взел ножа и нанесъл с него удар на пътника.  Острието на оръжието проникнало в лявата гръдна половина и пробило белият дроб. Уплашена Запринка извадила ножа от тялото на пострадалия и подканила Красимир да бягат. В паниката си те оставили във влака куфара и маратонките, които жената събула.

Двамата подсъдими пресекли железопътните линии, минали покрай сградата на жп гарата и продължили в посока село Вакарел. Междувременно виковете на пострадалия били чути от други пътници. Единият от тях успял да направи видеозапис с камерата на таблета си на отдалечаващите се извършители на престъпното деяние. Подпомогнат от свидетели на случващото се, пострадалият успял да слезе на перона и споделил за случилото се. Бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112. След пристигане на медицински екип пострадалият бил качен в линейка за транспортиране в болнично заведение. Няколко минути след това, на път за столицата, починал.

В хода на разследването на случая оръжието на престъплението – туристическият нож, бил открит пред гума на лек автомобил, където го била скрила подсъдимата. 

Представителяг на държавното обвинение е категоричен, че ще протестират размера на наказанието пред по-горната инстанция.