Окръжният съд в Добрич прекрати делото срещу дядото на 9-годишното момче, което издъхна от отровния газ фосфин в дома си в село Кардам, и го върна на прокуратурата. Държавното обвинение трябва да отстрани противоречие между фактическите обстоятелства и правната квалификация в обвинителния акт.

На първото - разпоредително, заседание подсъдимият Живко И. /61 г./ потвърди, че признава вината си и поиска делото да бъде гледано по реда на съкратеното съдебно следствие. Това ще бъде решено след като окръжната прокуратура отново внесе обвинителния акт.

Трагедията сполетя семейството с шест деца, отглеждани от баба им и дядо им, през октомври 2019 година. За да прогони плъхове от къщата, Живко И. сложил таблетки от силно токсичния биоцид "Delicia" в дупки в стена в стаята, в която спели три от децата. Замазал ги с кал, което още повече ускорило отделянето на активното вещество.

Семейството извикало екип на "Спешна помощ", след като децата започнали да се оплакват от гадене, болки в стомаха и тежест в гърдите. Дядото не споменал пред медиците за сложената отрова в стаята, според обвинението на прокуратурата.

Деветгодишният С.Ж. издъхва вследствие на сърдечен арест, настъпил от вдишване на отровата, установява съдебномедицинската експертиза. Неговата сестра И.М. получава средна телесна повреда от отровния газ и е лекувана в болница. Бащата на момичето, който се яви на разпоредителното заседание, поиска 10 000 лева обезщетение за причинените вреди.