Призовкар от Софийски районен съд е бил пребит по време на изпълнение на служебните си задължения. Нанесени са му удари с ритници и юмруци в областта на главата. Нападението е извършено в момент, в който той се опитал да предаде книжа на човек, който отказал да ги вземе.  Нападателят е имал поне двама съучастници, съобщиха от СРС.

За случилото се са информирани МВР и Районната прокуратура. Води се разследване. Заради инцидента председателят на Софийския районен съд Александър Ангелов поиска промяна в Наказателния кодекс, с която да се налагат по-тежки наказания за саморазправа над призовкарите. 

"Категорично осъждам съдебни служители да стават обект на брутална физическа разправа поради това, че изпълняват служебните си задължения", е написал Ангелов в писмото до ВСС.

В СРС работят около 100 призовкари, които всеки ден обикалят адреси в столицата и околностите, за да връчват съдебни документи.

Заради това председателят на СРС настоява за завишена наказателно-правна защита на живота и здравето на призовкарите, аналогична с тази на други категории лица, като се има предвид, че тези съдебни служители работят в абсолютно незащитена среда.

 Досега призовкарите не бяха изрично включени в категорията на лицата, за нападение на които се предвиждат сурови наказания. С измененията в НК те се причисляват към съдиите, прокурорите, частните съдебни изпълнители и пр. За убийсто са предвидени от 20 до 30 г. затвор, а за причиняване на телесна повреда наказанието е от 3 до 15 г. зад решетките.

Според Ангелов призовкарите са важна част от правораздаването, защото без тяхната работа съдиите не могат да осъществяват вменените им от конституцията задължения.