28-годишният Филип Ангелов, който е обвиняем, че е предоставял терен на проститутки в различни квартали на Пловдив е пуснат от ареста, научи TrafficNews. Мярката за неотклонение на мъжа е променена от Апелативен съд – Пловдив от „задържане под стража” в „парична гаранция” в размер на 5000 лева.

Ангелов прекара в ареста повече от 3 месеца след като беше задържан заедно с 45-годишната Силвия Луканова. Двамата са с повдигнати обвинения за пране на пари и затова, че  са отдавали систематично помещенията в Пловдив за сексуални услуги на различни лица.

Според обвинителния акт в периода от началото на 2022 г. до 16 юни 2023 г. били наети около 26 апартамента в различни квартали в Пловдив. Получените пари двамата обвиняеми инвестирали в 5 апартамента в града и няколко автомобила.

На 20 юни Окръжен съд-Пловдив ги остави в ареста, а седмица по-късно апелативните магистрати потвъдиха решението на първоинстанционния съд.

Мъжът и жената, предоставяли терен на проститутки в Пловдив, остават в арестаСпоред съда, ако бъдат пуснати с по-лека мярка, могат да извършат друго престъпление

Съдът остави за постоянно в ареста мъжа и жената предоставяли терен на проститутки в Пловдив

Преди дни Филип отново е опитал да опитал да излезе от ареста, като искането на адвокатите му е било уважено. В доводите им изложени пред магистратите се казва, че обвиняемият се е занимавал с абсолютно законна дейност, предоставяйки под наем няколко апартаменти, които преди това той е наел под наем. Взимал е единствено наемната цена, след като тя му е плащана основно през Изипей от наемателите, като не е получавал никакви други облаги, вкл. и най-важното той е нямал никакви уговорки.

„Освен това, Ангелов не е знаел, че някои от лицата, на които е предоставял под наем тези жилища, се занимават с проституция. Но дори и да е знаел, той е нямал 3 уговорка с тях да му плащат за клиент или някакъв процент от тази дейност, за да има някаква користна цел от това. Той единствено си е получавал наемната цена”, се казва в исканията на юристите.

Според защитата на Ангелов, той не е избирал лицата да бъдат проститутки и целта му не е била да дава тези жилища за полови сношения. Клиентите, които са се обаждали, или са резервирали жилищата по интернет, на тях им ги е давал под наем.

След като се запознали с материалите по делото апелативните съдии са преценили, че исканията на защитата са отчасти обосновани. Според магистратите към момента не съществува опасност Ангелов да се укрие или да извърши друго престъпление, макар че към настоящият момент обосновават предположението за съпричастност на мъжа към обвинението.

След внасяне на сумата от 5000 лева, Филип Ангелов ще бъде освободен от ареста, но той няма право да напуска пределите на страната.

Арестуваната Силвия за схема с проститутки в Пловдив се оказа наследница на арменска фамилия със скъпи имоти на ГлавнатаЛуканова и Ангелов са споделяли обяви за редица апартаменти, вероятно използвани за любовни ласки