51-годишният Веселин Вълчанов, който е бил помагач на мъжа, залял с киселина гадателката Тони в ЖР “Тракия”, е изпълнявал и друг път поръчки на криминално проявени лица. Това изтъкна прокуратурата, след като днес Вълчанов се изправи пред Районен съд-Пловдив. Мъжът отново поиска да бъде пуснат на свобода и обжалва ареста си, след като окръжните магистрати го оставиха под стража.

По думите на прокуратурата по делото е установено, че мъжът е имал връзки с лица от криминалния контингент, които са му поръчвали извършване на престъпления и той е изпълнявал. Държавното обвинение добави, че преди нападението обвиняемият е отправял заплахи към пострадалата. Разследването по делото не е приключило и предстои извършване на следствени действия, като има предпоставки Вълчанов да извърши друго престъпление, ако бъде пуснат на свобода, посочи прокурорът.

Той добави, че от момента на задържане липсват каквито и да било положителни данни, които да сочат, че обвиняемият трябва да бъде пуснат на свобода. Имало е контакт между Вълчанов и свидетели по делото, като се е опитал да ги накара да променят показанията си, с което да осуети разследването. В условията на домашен арест или по-лека марка, прокуратурата смята, че той ще има комуникация с други лица, имащи отношение към разследването и може да им въздейства с цел да променят показанията си.

Адвокатката на Вълчанов обаче е категорична, че той трябва да бъде пуснат с по-лека мярка защото обвинението спрямо подзащитния ѝ е в “качеството му на помагач”. По думите на защитата няма доказателства , че с негови конкретни действия е помогнал на виновния.

“Клиентът ми не може да носи отговорност за действията на друг човек”, допълни тя.

В последните си думи към съда Вълчанов каза, че няма нищо общо с това престъплението, в което е обвинен.

След запознаване с материалите по делото съдът сметна, че не са представени нови доказателства, които да налагат ревизия на взетото решение. Така магистратите определиха да оставят в ареста помагача. Решението може да бъде обжалвано.

Припомняме, че мъжете са обвинени, че в съучастие са причинили средна телесна повреда на гледачката на карти Тари "Тони" на 16 март. Жената бе залята със сярна киселина в дома си в комплекс в ЖР "Тракия", а сочен за фактическия изпълнител на престъплението е другият обвиняем Йордан Цветанов.