Засилени мерки за сигурност обявиха в област Пазарджик. Сред основните приоритети на всички служители от пътна и охранителна полиция е осигуряване на пътната безопасност. Очаква се много интензивно движение по АМ „Тракия” по посока от столицата към останалите части от страната, както и по главните пътища водещи към Пловдив, Велинград, Пещера, Панагюрище. В тази връзка по тези пътни артерии в рамките на обслужваната територия ще бъдат разположени максимален брой  полицейски екипи, в това число и служители на Зоналното жандармерийско управление в Пловдив. Те ще имат за задача да подпомагат движението и да следят за недопускане на автомобилни колони. Служебните автомобили ще се движат с включена светлина сигнализация. Освен това екипите ще следят и контролират изпълнението на забраната за движение на МПС над 12 тона на 23 декември, за времето от 14 до 21 часа и на 26 декември, за времето от 12 до 20 часа, съгласно заповед на Агенция „Пътна инфраструктура“.

В пътните участъци със стеснения поради ремонтни дейности или с въведена друга организация на движението също ще има полицейски екипи, които ще обезпечават пропускателната възможност и при необходимост ще регулират движението.

Автопатрулите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъдат ангажирани приоритетно към подпомагане и регулиране на движението, контрол на водачите с рисково поведение /неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство/, както и на водачите с опасно и демонстративно управление без необходимата дистанция, които извършват рискови маневри, изпреварване или преминаване от една лента в друга, създавайки непосредствена опасност за останалите участници в движението. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол и от неправоспособни водачи.

Във връзка с предстоящите празници РДПБЗН – Пазарджик извърши проверки относно предприемане на допълнителни организационни и превантивни мерки за осигуряване на пожарната безопасност в 118 обектите на територията на областта ангажирани с тържествените чествания на предстоящите празници. При проверките бяха връчени 4 бр. Разпореждания за отстраняване на констатирани нередности. Няма съставени актове за установяване на административни нарушения.

Пазете се от джебчии

Всички знаем, че джебчиите използват навалицата около пазарите в дните на големите празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от празничната еуфория, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли и мобилни телефони в задният джоб на панталоните или чантички през рамо. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

  • Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре е разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си.
  • Попаднете ли в навалица – на пазара или в храма, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото.
  • Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя. Ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на извършителя ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
  • За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на телефон 112 или в най-близкото полицейско управление
  • Криминалистите, работещи в районното управление добре познават джебчиите - при своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити. Не е изключено да се подвизават и гастрольори от други населени места.