Полицаите видели катастрофата с жертва на Околовръстното и избягали ...на заден ход!

Прокуратурата: Има още един свидетел, че Любенов е дал подкуп на полицаите

07.10.2022 17:21 6273 0
Полицаите видели катастрофата с жертва на Околовръстното и избягали ...на заден ход!

Има още един свидетел, че Любенов е дал подкуп на полицаите, които са се отзовали във вечерта на катастрофата на Околовръстното. Това съобщиха от прокуратурата, но уточниха, че предстоят още разпити, тъй като съществуват разминавания в показанията.

Отнети са служебните карти на полицаите, съпричастни с катастрофата с ЛюбеновТова заяви министър Демерджиев

Прокуратурата все още не е повдигнала обвинения и е разпитала само като свидетели двамата полицаи, които са придружавали шофьора Димитър Любенов по Околовръстното шосе преди катастрофата, при която загина френски гражданин. Тежкият инцидент стана на 25 септември и при него пострадаха още двама души. Към момента е установено, че двамата полицейски служители Любка Гечева и Георги Малински са се движили с патрулка зад поршето на Любенов в голяма част от трасето и паралелното движение на двата автомобила е било засечено от 3 видеокамери и с джипиес системата на патрулката. Това обясниха на пресконференция градският прокурор на София Илиана Кирилов и нейния заместник Иво Илиев, без да споменават имената на двамата полицаи като ги идентифицираха само като мъж и жена, пише "Дневник". 

Пресконференцията по случая бе предизвикана както от обществения интерес по темата с катастрофата и информацията за участието на полицейските служители, така и от коментарите на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който каза, че наблюдаващият прокурор е отказал незабавен арест на полицаите и е забранил от МВР да изнасят информация по случая, а след това прокуратурата намеквала, че ведомството прикрива нарушенията на служителите.

От събраните данни до момента е известно, че Димитър Любенов е потърсил съдействието на фирма, предоставяща услугата "Дринк енд драйв" (изпраща се шофьор, който да управлява автомобила в случай, че собственикът му е употребил алкохол - бел. ред.).

"По една или друга причина този шофьор е бил възпрепятстван и не е могъл да се отзове на място. Това е наложило изпращането на друг автомобил от фирмата, но вече е било късно, полицаите са били прихванали и придружавали Любенов", обясни Кирилова.

Три камери и джипиес засекли движението на патрулката

Полицейските служители са заснети от камери да следват Поршето първо на кръстовището на бул. "Пушкин" и Околовръстното, след това на детелината на бул. "България" и Околовръстното, а следваща камера е засякла два пъти колите с кратък епизод от "губене". Кадрите са първо в едната посока, има три минути пауза, а след това се виждат в в другата посока. Именно тогава, според данните на джипиеса на патрулката и показанията на Любенов, е имало спиране и вероятно е проведен разговор, който обаче не е засечен от камерите, обясниха от прокуратурата.

Полицейските служители са се движили със скорост около 95-100 км/ч. на известно разстояние от поршето, но са станали свидетели на катастрофата. Вместо да останат на място, да окажат помощ на пострадалите и да документират инцидента, двамата полицаи са карали километър на заден ход, за да се отдалечат от мястото. След това са спрели и са изчакали на място, съобщиха от прокуратурата.

Свидетел на инцидента, който се е движил в насрещното платно, е спрял, оказал е помощ и е подал сигнал на спешния тел. 112. Тогава системата е локализирала патрулния автомобил като най-близък и го е изпратила на мястото на катастрофата. Едва тогава двамата униформени са се придвижили към мястото на сблъсъка, а малко по-късно е пристигнал още един екип на полицията, пожарна и линейка.

Към момента са образувани две досъдебни производства - едното е за катастрофата и по него обвиняем е Димитър Любенов, а другото се води за длъжностно престъпление срещу полицейски служители, но по него все още няма повдигнати обвинения, казаха от държавното обвинение.

По делото за катастрофата шофьорът Любенов е бил разпитан няколко пъти - първоначално като свидетел, а след това и като обвиняем, включително и пред съдия. В показанията си той разказал, че е дал 200 лв. на полицаите, за да го придружат. По случая са разпитани като свидетели и самите полицейски служители, както и други очевидци на инцидента като са установени и противоречия в част от показанията на различните свидетели, посочиха от ръководството на СГП.

По другото дело, което се води за престъпление по служба от полицейски служители, те са разпитани, но единствено като свидетели. Телефоните им са иззети като единият е предаден доброволно, а другия - "с известни обструкции", обясни прокурор Кирилова. Назначена е експертиза, която да установи каква комуникация е била водена в нощта преди удара и след това. Телефонът на обвиняемия Любенов също е иззет, но не непосредствено след катастрофата, а е бил предаден по-късно.

Защо прокуратурата не е повдигнала обвинения

"Действително наблюдаващият прокурор по делото за катастрофата отиде на 28 септември лично в дирекция Вътрешна сигурност на МВР, за да прегледат записите от камерите. На тях обаче се вижда само движещото се Порше, след него се вижда автомобил, на който се вижда надпис "Полиция". Той е със затъмнени стъкла и не може да се разпознае едно лице ли има вътре или повече, нито пък кои са те", каза Кирилова.

"По време на разговора в присъствието на наблюдаващия прокурор за катастрофата е направен анализ на доказателствата и тогава представителите на МВР са казали, че все още нямат информация от джипиес системата, а само данни от тези камери и са изявили желание да се явят с докладна и съответните материали в СГП на следващия ден", обясни Илиана Кирилова.

Тя подчерта, че е имало възможност МВР да задържи за 24 часа двамата полицейски служители и че за това не е нужно разрешението на прокуратурата. Прокуратурата може да повдигне обвинение и да постанови задържане за 72 часа, но за това към онзи момент не е имало достатъчно доказателства.

"На следващия ден, 29 септември, дойдоха трима души от МВР, отделихме протокола на прокурора, тяхната докладна, разпитахме хората, които имат отношение към камерите и джипиес системата по новото образувано досъдебно производство. По това дело прокурор не е ходил в МВР, а наблюдаващият прокурор по делото за катастрофата в този случай не е никакъв и не може да повдига обвинения. Освен това двамата полицаи са свидетели по делото за катастрофата. По делото за престъпление по служба бяха сформирани екипи от следователи, които пристъпиха към действия по неотложност. От страна на прокуратурата няма никакъв чадър", коментира Кирилова в отговор на критиките на МВР, че държавното обвинение се бави с разследването.

По делото срещу полицаите Любенов е разпитан като свидетел и споделя "доста притеснителни неща". Днес е разпитан друг свидетел, а в понеделник предстоят още разпити.

И други свидетели знаели, че Любенов бил придружаван от полицаи

Според информацията на прокуратурата още един свидетел е знаел от нощта на катастрофата, че Любенов е бил придружаван от полицейските служители.

"Има други свидетели, които още вечерта са получили съответна информация, че Любенов се е свързал с полицията, карал е своя собствен автомобил и зад него управлява полицейска кола като е обяснил защо тази кола се е движила с него. Не мога да влизам в повече детайли. Освен това има противоречия между показанията на свидетели и те трябва да се изчистят", каза още Кирилова.

Димитър Любенов е говорил с близки, приятели, познати, с жена си, бил е притеснен след инцидента, разказа още градският прокурор на София и определи това като нормална реакция. Прокуратурата имаме данни, че обвиняемият си е писал и с други хора, с които е обсъждал случая. Към момента няма други заподозрени полицейски служители.

"Има какво да се разследва още. Нямаме информация това да е някаква схема. Касае се за инцидентен случай по отношение на Любенов, а дали на тези полицаи им е за първи път, или не, не мога да коментирам", каза Иво Иванов.

"Натъкваме се на втори случай, в който е имало някакъв полицейски чадър, който е продължавал с времето и прокуратурата образува досъдебни производства. Как ще продължат те и дали ще успеем да ги защитим в съда, времето ще покаже. Но не би трябвало да стигаме до тези жалки случаи да се обясняваме и да си прехвърляме с МВР кой е крив и кой е прав", каза Кирилова.

"Аз не мога да кажа дали лъже, не знам какво му е предадено на Демерджиев. Уважавам професионализма на министъра на вътрешните работи. Смятам, че някой го е подвел с някаква информация. Знаем, че е тяхно право да вземат 24-часова мярка, но няма как в този момент прокурорът да им каже - вземете 24 часа мярка, а да повдигне той обвинение няма как, без да има достатъчно доказателства. Освен това той е бил прокурор по другото дело - за катастрофата", добави Кирилова.

"Софийската градска прокуратура няма конфликт с МВР. Ние сме в идеална комуникация със СДВР. Има неразбиране, подвеждане от някого, което доведе до тези изявления. Това е крайно неприятно. Ставаме сигурно жалки в очите на хората и медиите с прехвърлянето на отговорност. Защо да ги крием ние полицаите?", добави още Кирилова.

Изпрати новина