Полицаи от Чехия, Полша, Германия и Румъния ще патрулират по родното Черноморие през летния сезон. Новината съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов на брифинг по повод годишния отчет на дейността на ОДМВР – Бургас, предаде  „Фокус“.

Командироването на служители на реда от държави, откъдето идват най-много туристи,  е наложила се вече практика, която дава добри резултати, коментира Ивайло Иванов.

„Каквито и добри резултати да имаме, ако не успеем да повишим доверието на обществото в нас, цифрите нямат значение. Поставил съм като задача на всяка дирекция на МВР да бъде направена карта, обозначаваща всички населени места, които се обслужват от съответната дирекция.

В нея да бъдат упоменати регистрираните престъпления, както и това кои от населените места са обезпечени с постоянно полицейско присъствие, а където няма такова – да бъдат взети необходимите мерки за обезпечаването им с екипи на Областната дирекция или сили на Дирекция „Жандармерия“, обясни още главният секретар на МВР. Той добави, че град Несебър би могъл да се очертае като „гореща точка“ предвид силния туристически сезон. 

„Този регион бележи спад в телефонните измами. Това е национален проблем, все пак. Прави впечатление, че пада възрастовата граница за този вид измами – много млади хора стават тяхна жертва“, посочи още той.

По думите му се наблюдава и намаление в броя на грабежите и джепчийските кражби. „Това се обяснява от много добрата работа на колегите – тук се командироват служители от цялата страна. Друга причина е превантивната дейност на областната дирекция, съвместно с представителите на местна власт", каза още Иванов.