Компютърна измама на стойност 90 000 лв. е разкрита при съвместна операция на Районна прокуратура и Икономическа полиция в Пловдив. Измамате е извършена чрез злоупотреба с лични данни, а в нея са замесени двама души - мъж на 32 г. и жена на 22г., които живеели заедно. Мъжът е задържан в ареста, а жената е под домашен арест, тъй като има малко дете на една година. 

Обвиняемите лъжели свои близки приятели, че ще им правят колажи и карикатури. С този мотив те правели снимки на лицата и личните им карти. След това обаче двамата кандидатствали за кредити от тяхно име. Изтеглили са заеми в различни размери за общо около 90 000 лева. 

Измамниците са кандидатствали посредством личните данни на хората за кредите, а след това са прехвърляли парите в своите сметки. Голяма част от получената сума е била проиграна на хазарт с онлайн залози.

Още на 6 октомври са извършени голяма част от действията по разследването. Задържаните лица са разпитани, конфискуван е автомобил БМВ на стойност 10 хиляди лева. Иззети са телефони им, флашки с информация и различни документи.

Работата по делото продължава. Предстои повдигане на обвинения.

Прокуратурата излезе и с апел към гражданите. Това е в следствие на съмнение на  аблюдаващия прокурор, че има още потърпевши. 

"Ако някой е уведомен от някоя банка, че дължи кредит да сигнализира МВР и прокуратурата. Ако гражданите се обръщат на време към институциите престъплението, може да бъде разкрито своевременно и лицата да бъдат заловени и предадени на съд", заяви говорителят на Районна прокуратура Атанас Илиев.