Бившият депутат от "Продължаваме промяната" Александър Ракшиев е бил официален представител на криптобанката Nexo за Пловдив. Той е завеждал отдел „Продажби” и е организирал продуктови презентации под тепетата. На събитията са били канени хора с финасови възможности, като са им предлагани ексклузивни оферти за работа с финансовата компания. 

Ракшиев бе депутат от ПП в 47-мото Народно събрание и кандидат за 48-то в листата на Пловдив - град. В момента е първа резерва.

"Важното е обществото да има споделено усещане кое е позволено, кое не, да има контрол, спазване на правилата" казва Ракшиев в едно от предизборните си интервюта. 

Интересно дали продължава да мисли така след днешната акция на прокуратурата, в която  МВР, ДАНС и чужди агенти, удариха офисите на Nexo в София. След като миналата година ФБР подгони финансовата пирамида в САЩ, сега разследването вече се води и в България.

Подозренията са, че собствениците, начело с бившия депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев, са създали международна финансова пирамида, като са привличали инвеститори в криптовалути с нереално високи лихви. Ужилването може да се окаже най-голямото в света с българско участие, защото от Nexo се хвалят, че са управлявали активи за над 12 милиарда долара!

94 млрд. долара оборотни средства са минали за последните 5 години през "Нексо", фирма за криптовалута, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя даде брифинг пред журналисти, след като следователи, ГДБОП, ДАНС започнаха международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия.

Основните организатори и дейност са в България. 300 души работят по тази акция - 35 следователи, служители на ДАНС, жандармерията и СДВР. Досъдебното производството е под ръководството на Софийската градска прокутура, каза Сийка Милева.

"В момента текат действия по разследването и разпити на свидетели в Националната следствена служба. На територията на столицата се провеждат активни действия по разследването с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност на криптобанката"Нексо". Тази банка е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми на криптовалута. Установено е по досъдебното производство, че основните организатори на тази дейност са български граждани и основната дейност е от територията на България", каза Милева. По нейни думи клиент на платформата е лице, което официално е обявено за финансиране на терористични актове.

Предстои да се уточни на кого ще бъде повдигнато обвинение. Според разследващите криптобанката е действала чрез множество регистрирани търговски дружества, голямата част от които представляват пощенски кутии, т.е. кухи фирми. 

Оперативната дейност на фирмата е била осъществявана от българската столица, а вложители са били приканвани да инвестират в биткойни и други видове криптовалути, с обещания за висока доходност. Лихвите, които инвеститорите щели да получават, многократно надвишавали тези на класически банкови институции и различни брокерски къщи. 

Проверката за дейността на криптокомпанията у нас е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби са засекли съмнителни транзакции, за които имало данни, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ, санкции спрямо руски банки, както и на фирми и граждани от Руската Федерация.

Компанията "Nexo" e oснована и управлявана от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев. Тренчев е бивш депутат от Реформаторския блок. Коста Кънчев пък е братовчед на управителя и председател на УС на Фондация "ХелпКарма" Константин Кръстев, който бе обвинен от Софийска градска прокуратура в длъжностно присвояване в края на 2021 г. (през март 2018 в УС на "ХелпКарма влиза и бащата на Коста Кънчев - Калин Кънчев). Третият съосновател е Георги Шулев - син на бившия икономически и социален министър от НДСВ Лидия Шулева.

Собственици на Nexo не са в България, твърдят източници от службите. Съмненията са, че именно те отдавна не са в България или в страни от Европейския съюз. Разследващите разполагали с данни, че са станали граждани на Обединените арабски емирства чрез инвестиции. Те закупили имоти за милиони. Със сигурност сред тях бил Антони Тренчев.      

През септември м.г. осем американски щата предприеха атака срещу криптобанката Nexo. Според американската телевизия CNBC(link is external) щатските регулаторни органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт твърдят, че Nexo е предлагала на клиентите си лихвоносещи сметки, без първо да ги регистрира като ценни книжа и да предостави необходимите отчети. Без достъп до тези финансови отчети, според щатските регулатори, инвеститорите не биха могли да вземат информирани инвестиционни решения. Осемте щата твърдят още, че Nexo е внушила на инвеститорите, че е лицензирана и регистрирана платформа. 

Това не са първите юридически проблеми за Nexo. През 2020 г. група клиенти от Калифорния съди крипто компанията заради ликвидирането на техните позиции в клиптовалутата Ripple. Отделно фирмата води дългогодишен юридически спор с третия от съоснователите - Георги Шулев. От Nexo уточниха пред "Сега", че Върховният съд на Англия и Уелс се е произнесъл в полза на Nexo още на 1 юли 2022 г.