Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжен съд – Хасково, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо исканото за екстрадиция в САЩ лице Метин Саваш Корос (59 г.) до приключване на производството по екстрадиция.

Апелативните магистрати споделят изцяло изводите на първоинстанционния съд. Налице е молба за екстрадиция на Корос в САЩ. Срещу него в молещата държава се води наказателно преследване за измама и пране на пари. На 02 септември 2020г. срещу Метин Корос е издаден обвинителен акт за три престъпления – заговор за извършване на измама по електронен, пощенски и банков път, за което се предвижда максимално наказание от 30 години лишаване от свобода; банкова измама също наказуема с лишаване от свобода от максимум 30 години; заговор за пране на пари, за което се предвиждат до 20 години лишаване от свобода. Въз основа на обвинителния акт Окръжен федерален съд за окръг Ню Джърси в САЩ е издал заповед за арест за всички престъпления. Деянията са престъпления и по смисъл на Наказателния кодекс на Република България и се наказват с лишаване от свобода над една година.

Съдът счита, че престъпленията за които е обвинен Корос, който е с двойно гражданство - турско и германско, не са политически или военни престъпления и не са погасени по давност. Тъй като исканото лице е чужд гражданин и няма адрес в България, при една по-лека мярка за неотклонение съществува реална опасност той да се укрие.

Метин Саваш Корос е бил задържан на 27 септември 2022 г. на ГКПП „Капитан Андреево“, при влизане в страната ни, тъй като е бил обявен за международно издирване с червен бюлетин от американските власти, с цел екстрадицията му в САЩ за наказателно преследване, за извършени в периода: м.юни 2018 до м.октомври 2018 г. престъпления.

Определението на Апелативния съд е окончателно.