Зъболекар от Пловдив е осъден да плати 3500 лева заради немарливост при поставяне на имплант на свой пациент. Това става ясно от решение на Пловдивския районен съд, взето преди дни.

Случаят започва още от 2016 година, когато на 1 октомври зъболекарят поставя имплант, без да е съобразил че зъбният статус на пациента се явява противопоказен за инплантологично лечение. В следствие на това пациентът претърпява три пластично възстановителни и реимплантационни операции, които продължават до края на юли 2017 година.

Зъболекарят е обвинен и в това, че в следствие на операциите не е съобразил необходимостта от пълно възстановяване на тъканите, което е довело до средна телесна повреда за пациента, изразяваща се в отвор между устната кухина и кухината на левия горночелюстен синус. В следствие на това пациентът имал затрудняване на нормалния говор и хранене и изменения на лигавицата на небцето.

След като е разгледам случаят, Пловдивският районен съд е преценил, че зъболекарят трябва да бъде освободен от наказателна отговорност и му наложил глоба от 3000 лева. Той бил осъден и да заплати сумата от 504 лева направени разноски за експертиза и вещи лица.

Решението на магистратите може да бъде обжалвано и протестирано пред Пловдивския окръжен съд.

Снимката е илюстративна!