Мъж, тормозил системно жена си, което довело до нейното самоубийство, за трети път застана пред магистратите от Районен съд. 63-годишният Атанас Стоянов е обвинен по член 127 алинея 3 - жестоко отнасяне или системно унизяване на достойнството на лице, намиращо се в материална или друга зависимост от него, го доведе до самоубийство или до опит за самоубийство.

По време на заседанието трябваше да се реши по какъв начин ще се проведе делото. Депозирана бе молба от дъщерята на почината, която иска да бъде частен обвинител. Момичето е на 12 години и е представлявано от адвокат. Тя и сестра й, която преди дни е навършила пълнолетие не се появиха в съдебната зала.

Оказа се, че двете момичета все още обитават дома на баща си, който се грижи за тях.

Непълнолетната Стоянова е завела иск в размер на 150 хиляди лева за причинените й неимуществени вреди.

Атанас и съпругата му Стоянка са живеели в пловдивското село Ръжево Конаре. От 2014 година обаче, мъжът започнал системно да тормози половинката си – Стоянка, като психическото насилие прераснало във физическо. Той й нанасял удари по лицето и тялото, причинявайки й различни телесни повреди.

По данни на прокуратурата през февруари 2017 година актовете на насилие станали все по-жестоки и чести. Атанас биел съпругата си през ден в семейното им жилище.

Така до началото на месец май, когато жената не издържала на системния тормоз и сложила край на живота си. Близките й я намерили обесена на дърво в местност до село Ръжево Конаре.

Преди това Стоянка е правила още два  опита за самоубийство - с хапчета и с препарат за растителна защита.

Самият Стоянов не признава вината си. В лицето на двамата му защитници, той поиска делото да се гледа по общия ред, но и поиска то да се върне на прокуратурата. Според адвокат Матева и Моллова има допуснати съществени нарушения, лишаващи подсъдимия от право на защита. По думите им прокуратурата насажда твърдения без доказателства, а в самия обвинителен акт е беден на факти и богат на емоционални заключения.

Матева и Моллова поискаха делото да се гледа при закрити врати, защото има лични моменти, които трябва останал скрити за обществото.

От държавното обвинение поискаха непълнолетната дъщеря на Стоянов, която освен частен обвинител се явява и като свидетел, да бъде разпитана пред психолози в така наречената Синя стая.

След като подробно изслуша страните, председателят на съдебният състав прецени, че действително в обвинителния акт има допуснати нарушения. Касае се за пропуски в диспозитива на обвинението, свързани с механизма на причиняване на телесните повреди, както и за времето и мястото на извършването на побоя. делото бе върнато на прокуратурата.