Млад пловдивчанин се измъкна с условна присъда за това, че задигнал оборота на павилион за алкохол и цигари в който работил, а в последствие го запалил. Случаят е от почти 6 години, но след няколко поредни връщания на делото, заради грешки в обвинителния акт, вчера 24-годишният Александър Чобанов се сдоби с присъда.

Срещу 25-годишният мъж са повдигнати общо три обвинения – първото е, че на 16 юли 2018 година е откраднал от Ангел Маргаритов, управител на фирмата в която работи, сумата от 279 лева. Второ обвинение също е за кражба, но този път от търговското дружество "Мерива плюс" ЕООД, като откраднатата сума е 3880 лева. Третото престъпление е за палеж на металния павилион, който е бил нает от фирмата му. Нанесените щети по недвижимата собственост са на стойност 12 172,80 лева, като при пожара е изгоряла и стока за 12 401,16 лева. Общите вреди нанесени от Александър са за сумата от 30 662,40 лева.

Делото на няколко пъти беше връщано на прокуратурата за отстраняване на грешки в обвинителния акт, което доведе и до забавянето на процеса във времето. В предходното съдебно заседание стана ясно, че мъжът страда от множествена склероза.

Настоящото дело пред Пловдивския окръжен съд премина по реда на съкратеното производство. 25-годишният Александър призна изцяло вината си и с това си гарантира намаляване на присъдата с 1/3. Магистратите му определиха едно общо най-тежко наказание за трети престъпления, а именно условно лишаване от свобода за 3 години. След редукцията присъдата става 2 години с 3 години изпитателен срок.

Снимката е илюстративна!