Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо 28-годишния Христо Сираков. Той е предаден на съд за това, че на 30 юли 2022 г., в село Браниполе, умишлено е умъртвил 84-годишната си баба Митра Сиракова, като деянието е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост след нанасяне на удари с чук.

По делото е установено, че Христо употребявал алкохол и наркотици. Поради тази причина проявявал физическа агресия спрямо близките си. 

На 29 юли 2022 г., вечерта, Мъжът пил алкохол и пушил трева със свои приятели. След това отишъл в къщата на свой съсед. Там продължил да употребява алкохол. В първите часове на 30 юли 2022 г.  се прибрал в дома си. Опитал се да удари майка си, която била на терасата, но не успял и отишъл в стаята на 84-годишната си баба, която е бивша учителка. Тя спяла. Христо ѝ нанесъл побой, удрял я с твърд предмет. Пострадалата починала в дома си от нараняванията. По-късно сам се обадил на тел. 112 и съобщил, че  е извършил убийство на баба си.

Спрямо Христо Сираков е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.

За подобен вид престъпление законът предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода.