Специализираният наказателен съд остави в ареста петимата братя от Димитровград, обвинени за участие в група за лихварство и изнудване чрез заплахи и насилие.

Те бяха задържани на 8 април при операция на спецпрокуратурата и ГДБОП в региона. Шестият брат от фамилията, който също е участвал в групата, все още се издирва. 

Според държавното обвинение групата е действала седем години. През това време жертвите й не са смеели да се оплачат в полицията от страх за живота си. Братята давали заеми предимно на хора с нисък социален статус. Лихвите били високи, най-често от 50 до 100%.

Групата се обаждала на хората, на които е отпуснала кредит, няколко дни след това и им казвали, че ако не върнат цялата сума на същия ден лихвата става двойна.

Изнудваните са били заплашвани и пребивани. Ако обаче някое не успее да плати всички лихви, братята ги карали да им прехвърлят имоти или да проституират, за да изплатят "дължимите" суми.

Според съда, ако бъдат освободени ромските братя, известни като Хамдитата, могат да извършват друго престъпление или да се укрият. Определението на съда е окончателно и не може да бъде обжалвано.