Петима души са с повдигнати обвинения след мащабната акция, при която бе разбита престъпна група за изработка на фалшиви документи. Това стана ясно по време на брифинг на пловдивската прокуратура. Както вече съобщихме, сред арестуваните е и дългогодишен служител на отдел „Миграция”, който е подпомагал участниците в схемата.

Акцията е стартирала на 15 януари тази година. Тя се е провела на територията на Пловдив, Карлово, Самоков и Ихтиман. Претърсени са 15 адреса и 7 автомобила. Оттам са иззети заготовки за изработка на документи, машина и хартия за печатането им. Открити са също пари и оръжие.

Клиенти на бандата били жители на Турция, Албания и Тунис. Документите трудно можели да бъдат засечени от граничните власти, тъй като били с изключително високо качество. Ролята на миграционния служител била да предостави номера на валидни български документи, така че при евентуална проверка личните документи да излязат в системата като валидни. Така лицата можели свободно да пребивават и да пътуват на територията на Европейския съюз. 

Към момента няма информация дали лицата, които са се снабдявали с документите, са били криминално проявени. В хода на акцията обаче са задържани граждани на Турция и Тунис, които опитали да напуснат страната през Дунав мост - 2.

Според разследващите цената на подобни документи може да достигне 15 000 евро. Освен лични карти, са открити официални знаци, наподобяващи тези на прокуратурата, ГДБОП и МВР. Все още се изяснява за какво са били използвани те. Иззети са и заготовки за дипломи и сертификати за квалификация.

Първият сигнал за съмнителната дейност на униформения постъпил преди година, заяви ст. Комисар Йордан Рогачев. Директорът на "Вътрешна сигурност" Стефан Банков пък обясни, че служителят е бил наблюдаван от много време. Той е с дългогодишен стаж в системата. 

Задържаните са на възраст между 40 и 65 години. Те са криминално проявени. Обвиненията са за изготвяне на неистински документи, както и за подбудителство и помагачество на престъпната дейност. С прокурорско постановление петимата са задържани за 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска постоянния им арест.

 

Пловдивски полицай от сектор "Миграция" - замесен в схема с фалшиви документиПрокуратура и полиция с извънреден брифинг