Скандален бизнесмен, подсъдим по четири дела, събра овации в тв ефир като първи участник в новия сезон на популярно предаване. Тези, които следят "творческата дейност"  на шефа на компанията за лютеница, майонеза и горчица „Олинеза“ Христо Кръстев вероятно са били доста изненадани, че именно той е главен герой в първия епизод на новото шоу.

Кръстев се дегизира с коса и мустаци и „слезе при работниците си“, за да види на практика какво се случва в предприятието му. Накрая награди с почивки в Европа, Гърция и Италия участниците в тв предаването и дори обеща пълна подкрепа за лечението на едно от децата на служителките си. Ключов момент в предаването беше появата му в полята край Пловдив, където той бра патладжани, „каквито няма по пазарите“, по думите му.

 

Очевидно епизодите са снимани през есента, но се излъчват едва сега. А появата на тв екрана пък съвпадна с първото дело в Софийски градски съд срещу Христо Кръстев.
Вероятно малцина от зрителите на шоуто подозират, че собственикът на „Олинеза“ , който на екрана беше твърде „бял и добър“, е подсъдим с 4 обвинения, по най-сериозното от които го грози затвор от 30 години.

Появата на Христо Кръстев в предаването обаче предизвика гневната реакция на един от бившите му съдружници в „Олинеза“ Красимир Генов. До лятото на 2015 г. той е член на борда на директорите на "Партньори" АД, по това време най-големият мажоритарен собственик в "Олинеза" ООД.
Делът му обаче пада от малко под 50 на сто до 2,02 % вследствие на измамите на Кръстев с фалшиви общи събрания, твърди Генов.

„В последно време човек трудно може да се отърси от усещането, че живеем в паралелни светове, далеч от реалността и истинските факти от живота. Живеем във времена, когато човек може да си изгради фалшив публичен образ, който е далеч от истината в очите на десетки хора, които отблизо познават действията на някого“, написа Генов в открито писмо до медиите.

„След като изгледах предаването останах потресен от наглостта, с която един човек се опитва да „излъска“ публичния си образ и да се облече в одеждите на бял и добър собственик на „Олинеза“. Защото каквито и премени на благонравна овчица да надене един кръвожаден вълк, той винаги ще си остане в очите ми измамник, който не се посвени да открадне от съдружниците си завода с поредица от фалшиви събрания на акционерите, фалшиви прехвърляния на дялове, имущество и търговски марки за десетки милиони лева“, пише Генов. Според него истината е прекалено далеч от това, което Христо Кръстев иска да изгради за себе си като публичен образ.

Ако лентата се върне назад назад, братоубийствената война в „Олинеза“ започва още в началото на 2015 г., когато притежателят на 60 на сто от завода Александър Найденов започва да прехвърля собствеността на общо 29 търговски марки и 9 броя промишлени дизайна и учредява с тях особен залог в полза на кипърската офшорка "Аносеп Ентърпрайзис Лимитед".

 Залогът трябва да обезпечи договора за покупко-продажба между "Аносеп" и "Олинеза" за 15 млн. лв., сключен на 17 юли 2015 г. Според Найденов това е договор за доставка на растително олио за бъдещите 10 години.

Според Кръстев това е "измислен дълг на завода, понеже такава сума никога не е постъпвала в "Олинеза". За последващите му ходове, определяни от опонентите му като откровени престъпления, е сезирана Софийска градска прокуратура, която през юли 2018 г. излиза с обвинителен акт срещу Христо Кръстев, майка му Лилия Христова и изпълнителния директор на завода Иван Янков.
Христо Кръстев фигурира в криминалните хроники още от 1998 г., когато той и Станимир Жарков са привлечени като обвиняеми за побой на 12 работници от завода. Иван Янков, който е обвиняем и по измамите от 2015 г., пък е разследван за взрива от 23 април 1998 г., когато в "Олинеза" избухва цистерна и умират двама души. 

Влизането на Кръстев в "Олинеза" става четири години по-рано. През 1994 г. Александър Найденов го привлича в екипа си като човек, който да движи производствените процеси.
С времето Кръстев става съсобственик в "Олинеза", а през 2015 г. вече държи 40 на сто от акциите й заедно с други съдружници чрез "Партньори" АД. Основателят на фабриката Александър Найденов притежава 60 на сто чрез "КИЛТ" АД.
Едно от ключовите действия по превземането на завода „Олинеза“е фалшиво общо събрание проведено уж на 14 август 2015 г., описва сагата Красимир Генов.

На въпросното събрание Христо Кръстев и Иван Янков взимат решение за изключване на "КИЛТ" като съдружник и пускат искане за действия спрямо Найденов по чл. 145 от Търговския закон , т.е. той да отговаря с имуществото си за вреди, причинени на дружеството. Основанието за това е залог на търговските марки въз основа на договора с дружеството "Аносеп". От записите на охранителните камери става ясно, че заседание не е имало. Около 8 часа за няколко минути Кръстев и Янков са седяли в зала, охранявана от хора, които не допускат никого вътре.

Още същия ден започва криминалното източване на сметките на „Олинеза“ от Иван Кръстев, твърдят ощетените.
На 17 август той превежда 180 000 лв. на свързаната с него фирма „Кокони“ ООД с основание за плащане по договор от 14 август и фактура без да има реална доставка на стоки и услуги. Същия ден превежда още 185 000 лв. на свързаната с него фирма „Хриси 99“ ЕАД, собственост на майка му, по договор от 14 август и без фактура. На 18 август превежда още 300 000 лв. отново по договор и без доставка. На 28 септември прави особен залог в полза на „Хриси 99“ ЕАД на финансови средства и вещи на обща стойност 2 922 434 лв. Парите са 2 385 000 лв., а цялото офис оборудване и производствени съоръжения са за 537 434 лв. по амортизационна стойност.

Следват поредица от неизгодни сделки с цел източване на завода на обща стойност 26 119 618 лв. На 20 септември Кръстев заедно с Иван Янков, изпълнителен директор на дружеството, продават общо 29 търговски марки и 6 броя промишлен дизайн на „Тритон“ ООД за сумата от едва 170 000 лв. при пазарна стойност на същите от 24 987 000 лв. След това на 15 октомври продава 8 имота на дружеството на от 1 200 00 лв. при пазарна цена от 1 509 200 лв. На 8 декември с подписа на Иван Янков, но подбуден от Христо Кръстев са продадени още 15 имота, собственост на „Партньори“ АД. Купувач е „Олинеза Премиум“, представлявано от Кръстев.

Продажбата е за 548 588 в. при пазарна оценка 1 542 006 лв., става ясно от обвинителния акт.
В него подробно са описани проведените от Христо Кръстев, Иван Янков и майка му Лилия Христова поредица от фалшиви общи събрания на акционерите на „Партньори“ АД – общо 6 в периода от 7 октомври 2014 г. до 31 декември 2015 г. С тях е увеличен капитала на „Партньори“ АД от 77 240 лв. на 1 724 000 лв. с апорт на 5 недвижими имота като се издават 1647 250 поименни акции с право на глас с номинал 1 лев.

Така Христо Кръстев получава без правно основание 47,963 на сто от собствеността на Красимир Генов, равняващо се на 1 021 718 лв. от неразпределен дивидент в „Партньори“ и 739 599 лв. от недвижимо имущество, собственост на същото дружество, както и 28 на сто от дяловете на Красимир Генов в „Олинеза“ ООД, равняващо се на 7 958 576 лв. от стойността на „Олинеза“ като предприятие и 3 592 996 лв. приходи от съучастия. Освен това е придобил и 28 на сто от дяловото участие на Генов в „Партньори 2011“ АД на стойност 345 337 лв. Всички тези незаконни действия по прехвърляния на дялове носят на Генов вреда на обща стойност 13 658 226 лв., според обвинителния акт на СГП.

Последното обвинение срещу Христо Кръстев е за неплащането на данъчни задължения в особено големи размери (47 000 лв.), отново с ползването на документ с невярно съдържание в годишната му декларация от 2015 г.

Изгрялият като тв звезда бизнесмен не е декларирал приходи за 487 000 лв. и разходи за 15 000 лв.
Христо Кръстев е подсъдим по 4 члена на Наказателния кодекс – чл. 212 за използване на документи с невярно съдържание, чл. 203 за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, при което лишаването от свобода е до 30 години, чл. 220 за сключени неизгодни сделки, както и чл. 255 за укриване на данъци.

Съдебното преследване срещу Христо Кръстев в Софийски градски съд вече започна.
„Надявам се българското правосъдие да се справи с предизвикателството и да постанови справедлива присъда за криминалните деяния на Христо Кръстев и двамата му съучастници“, пише до медиите Красимир Генов.

 

Димитър Илиев