Още 2 взрива разтърсиха Шри Ланка. Още двама души загинаха при един от тях. Дали не ставаме свидетели на един от най-добреорганизираните терористични актове?

По информация на посолството ни в Индия към 12:00 ч. няма данни за пострадали български граждани при терористичните атаки в три църкви и три хотела в Шри Ланка. Взривни устройства бяха задействани в църквите Kochikade Church, Katuwapitiya Church и Church in Batticaloa, както и в хотелите Shangri La hotel, Cinnamon Grand Hotel и Kingsbury Hotel.

Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявават предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 или при извънредна ситуация и в извън работно време на тел.: + 91 9910999498.

В един от пострадалите хотели - Shangri La Hotel се намират шестима български граждани, които са в безопасност. Те имат връзка с посолството в Делхи, с оглед оказване на съдействие при необходимост, съобщават от външното ни министерство.

Седмата експлозия е избухнала в хотел в предградията на столицата, съобщават световните агенции. В резултат са загинали още двама души.

Осмият по ред взрив пък е разтърсил столицата Коломбо. Експлозията е станала в северно предградие на града. При нея става въпрос за самоубийствен атентат, при който са загинали и трима служители на реда.

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до министър-председателя на Шри Ланка, съобщават от правителствена информационна служба.

"Потресен съм от новината за ужасяващите атентати в църкви и хотели в Шри Ланка, довели до загубата на живота на толкова много хора и стотици ранени. Осъждам най-категорично тези жестоки актове на тероризъм, които не биха могли да бъдат оправдани с никакви каузи", посочва Борисов.

"От името на българското правителство и от свое име изказвам най-дълбоки съболезнования на Вас и близките на жертвите, както и най-искреното ни съчувствие към болката на приятелския народ на Шри Ланка. Пожелавам бързо възстановяване на всички пострадали", пише още той.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също изпрати съболезнователна телеграма министъра на външните работи на Шри Ланка и осъди насилието във връзка с терористичните атаки в страната, съобщават от МВнР.

"Моля да предадете най-искрените ни съболезнования към семействата на жертвите и пожеланията ни за бързо възстановяване на всички ранени. Скърбим заедно с шриланкийския народ", пише Захариева. 

По последни данни загиналите са 190, сред които най-малко 35 чужденци.

Снимка: CNN