Присъда на Пловдивския апелативен съд за контрабанда на близо 19 килограма хероин е частично потвърдена от състав на Върховния касационен съд. Върховните съдии отхвърлят изцяло протеста на Апелативна прокуратура-Пловдив и уважават частично жалбата на защитата като намаляват размера на наказанието на подсъдимия Вернер Рудолф /германски гражданин/ от 9 на 6 години и глобата му от 100 000 на 50 000 лева и оставят в сила оправдаването на втория подсъдим по делото Ремзи Гунана /турски гражданин/ по всички обвинения, така както е постановено от Апелативен съд – Пловдив.

Делото в Пловдивския апелативен съд е образувано по жалби на двамата подсъдими срещу определените им от Хасковския окръжен съд наказания, съответно от 13 години лишаване от свобода за Ремзи Гунана и 9 години за Вернер Рудолф, както и глоби от по 100 000 лева. Германският гражданин е признат за виновен в това, че на 19.08.2019 година на ГКПП „Капитан Андреево“, област Хасково в съучастие с другия подсъдим, в качеството си на извършител, с лек автомобил марка „Опел“, модел „Зафира“ с немски регистрационен номер пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България близо 19 килограма хероин на обща стойност 1 707 489 лева, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Със същата присъда е признат за виновен в  контрабанда в качеството му на помагач и турския гражданин. Хероинът е бил разпределен в 38 пакета и укрит в естествените кухини на задната багажна врата и задната лява врата на автомобила, който е  собственост и е шофиран от германския гражданин Вернер Рудолф, който пътувал сам от Турция през България за Германия. 

Пловдивският апелативен съд счита, че повдигнато обвинение срещу Ремзи Гунана за помагачество към извършването на контрабанда на наркотични вещества не се обосновава от събраните по делото доказателства и за това отменя постановената за това присъда.

Върховният касационен съд споделя становището на пловдивските апелативни съдии и потвърждава обявяването на Ремзи Гунана за невиновен, а относно германския гражданин Вернер Рудолф, преквалифицира деянието му като приема, че случаят не е особено тежък. Взема предвид добрите му характеристични данни, чистото му съдебно минало, самопризнанията, фактът, че след задържането му е бил разпитван без адвокатска защита и не са били разяснени правата му като задържано лице, което е грубо погазване на правата му. ВКС приема, че последното е изключително смекчаващо вината обстоятелство за Ремзи Гунана и предвиденото най-леко наказание за контрабанда се явява несъразмерно тежко спрямо него и за това намалява наказанието му лишаване от свобода с 3 години и му определя глоба от 50 000 лева.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Снимка: Haskovo net