Тримата трафиканти, задържани за контрабанда на 61 килограма екстази в Пловдив, остават окончателно в ареста. Апелативният съд под тепетата потвърди взетата на първа инстанция мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо Владимир Кабакчиев, Ниязи Мехмедов и Росица Маркова.

Припомняме, че по време на акция в Столипиново спец полицаите откриха близо 61 килограма екстази в метален гараж. Стойността на дрогата възлизала на над 1,5 милиона лева. По време на акцията в махалата е намерена кола, в която е открит тайник, пригоден за трафик на дрога. В него са открити следи от наркотични вещества – хероин. С автомобила забранените вещества са се прекарвали през граница – от Западна Европа към България. 

61 кг екстази са намерени в гаража на "Слепите" в Столипиново, трима трафиканти са в арестаСтоката идвала от Западна Европа

Апелативните магистрати приеха , че предвид събраните доказателства по делото до момента може да се направи обосновано предположение за съпричастност и на тримата в престъплението, за което им е повдигнато обвинение. Става дума за изключително голямо количество наркотично вещество, покриващо критериите на особено големи размери, като е установено и мястото, където е държано – в гараж. Иззет е лек автомобил с тайник, открити са и следи от хероин по други веществени доказателства.

За престъплението, в което са обвинени задържаните, Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Апелативният съд счита, че въпреки чистото съдебно минало на тримата, при мярка различна от „задържане под стража“ съществува опасност всеки от тях, както да извърши престъпление, така и да се укрие, предвид честите пътувания на обвиняемите зад граница.

Трафикантите са били изключително мобилни. Използвали са различни средства за комуникация. Дрогата е била крита в пригодени към купетата на колите тайници.

 „Удареният” от полицията гараж е бил нает от Неязи и Росица. Двамата били в близки отношения. Те са стопанисвали и апартамент в близост, които също е бил обискиран.

Владимир има павилион за ремонт на мобилни телефони. Той бил внедрен в схемата покрай баща си. Последният бил задържан и осъден за притежание с цел разпространение на наркотични вещества. Преди два месеца бил пуснат от затвора, твърдят информаторите ни. 

Схемата на трафикантите на 61 кг екстази в Пловдив: Добре планирана и структурирана, но не и недосегаемаВладимир, Ниязи и Росица били изключително мобилни