Върховният касационен съд се произнесе с окончателно решение за общо 51 години затвор за тримата убийци от село Български извор.

Тримата роми Радко Б., Мирослав Е. и Божидар Г. нападнаха на 16 декември 2016 г. 80-годишния Иван Масърлиев в дома му и след като ограбиха 25 000 лева и златни накити за още 8 бона, умъртвиха възрастния мъж.

 Делото на първа инстанция бе разгледано по реда на съкратено съдебно следствие, при което подсъдимите се признаха за виновни и приеха изцяло фактите, изложени в обвинителния акт на прокуратурата.

Радко Б., който е обвинен за убийството на Масърлиев, е осъден на 25 години лишаване от свобода при строг режим. Наказанието на Божидар Гокин(36 г.) и на Мирослав Еленков(30 г.) е по 13 години лишаване от свобода при строг режим. Съдът е уважил и гражданските искове за съпругата и дъщерята на убития в размер на 33 400 лв. имуществени вреди и по 150 000 лв. за всяка за неимуществени вреди.

Присъдата бе потвърдена от Апелативния съд във Велико Търново и след това и от ВКС. По искане на прокуратура спрямо тримата са взети мерки за неотклонение "задържане под стража".

На снимката Божидар Гокин и Мирослав Еленков