Поредно отсрочване на делото срещу известния пловдивски ортопед и бивш председател на ортопедичната комисия д-р Георги Кръстев и соченият за негов съучастник в схема за източването на 130 000 лева от НОИ Стефан Грозев. Причината да не бъде даден ход на днешното съдебно заседание бе отсъствието на една от съдебните заседателки, заради лечение, което провежда извън град Пловдив. 

Днес в залата присъстваха обвиняемият Кръстев и неговите защитници, a от Грозев отново нямаше никаква следа. Геният за пореден път не се явява пред магистратите, като е обявен за общонационално издирване. 

Припомняме, че предходното заседание, проведено на 25 юни тази година, Грозев изненадващо напусна съдебната зала, заявявайки, че има пътуване. Тогава адвокатката му тръгна след него, но той вече беше напуснал сградата. След демонстрираното неуважение към институцията, съдията по делото моментално конфискува паричната му гаранция и постанови изменение на мярката му за неотклонение в „задържане под стража”. Стефан Грозев обаче все още не е открит от органите на МВР, за да бъде задържан.

Той не веднъж демонстрира изключително арогантно отношение при явяване пред съда, показвайки, че не зачита институциите и твърдейки, че може във всеки един момент да обърне процеса на 180 градуса, ако реши. Грозев многократно демонстрира изключителен темперамент и завидни познания в много сфери от живота, опивайки се да обърне всяко твърдение срещу него в своя полза.

Адвокатката на Стефан Грозев каза пред TrafficNews дни преди делото, че „За момента нямам информация да е открит и не знам дали ще се яви на следващото заседание във вторник”.

Той има повдигнато и второ обвинение за лъжесвидетелстване и съзнателно въздействане върху свидетели в хода на разследването.

Припомняме, че другият подсъдим по делото, пловдивскит ортопед Георги Кръстев беше задържан за кратко през лятото на 2020 година, а Грозев през лятото на 2021. След като престоят в ареста на Грозев надхвърли 8 месеца, в началото на март тази година той обяви гладна стачка. В последствие беше освободен под гаранция от 5000 лева.

Лекарят е обвинен, че във времето от 3 май 2017г. до 17 юли 2018 г. е издал 57 фиктивни болнични листа като председател на Лекарска консултативна комисия към ДКЦ-1. В тях фигурирали имената на служители на фирмата на Стефан Грозев. Според прокуратурата по схемата с болничните на всъщност здрави хора от бюджета на НОИ са източени 42 994,01 лв.

Самият д-р Кръстев твърди, че не познава Грозев.