Софийската градска прокуратура повдигна обвинение за подкуп на полицая от столичното 09 РУ-СДВР. 43-годишният оперативен работник е бил задържан с 2000 лева подкуп, непосредствено след като прибрал парите от бизнесмен, става ясно от съобщение на прокуратурата.

Обвинението спрямо него предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба до двадесет хиляди лева и лишаване от права да заема полицейска длъжност. 

Разследването се провежда от следовател в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура (СО-СГП) под ръководството и надзора на прокурор в СГП. Образувано е с постановление на прокурор в СГП по данни, постъпили от Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, съдържащи сигнал от собственик на търговско дружество. Според информацията на 13.02.2023 г. полицейският служител е поискал от собственика на дружеството сумата от 5000 лв., за да не докладва с мнение за образуване преписка, по която в 09 РУ-СДВР се е извършвала проверка. По първоначална информация става дума за преписка, свързана с трудова злополука на строителен обект.

След съвместна операция на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и СГП, на 22 февруари полицейският служител бе задържан непосредствено след получаване на част от сумата, която се твърди, че е искал като подкуп, а именно след получаване на 2000 лв.  

Мъжът е задържан за 72 часа, а утре от прокуратурата ще поискат от съда постоянен арест.

Полицай е задържан заради подкуп в СофияСумата, която е взел е 7000 лв.