Петимата арестувани заради канал за финансиране на терористи остават окончателно в ареста. Според Апелативния съд има достатъчно доказателства, които показват, че обвинените четирима сирийци и една българка  са подпомагали финансиране на терористични групи. За двама от тях задържаните магистратите смятат, че има голям шанс да се укрият и да не могат да бъдат намерени повече, за да изтърпят евентуалната си присъда. 

Петимата обвинени бяха задържани на 18 януари при операция на ДАНС, ГДБОП и Специализираната прокуратура в София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч. 

Разследващите смятат, че в България са осъществявани нерегламентирани парични преводи в особено големи размери по т.нар. метод „хавала“ в рамките на международна организирана престъпна група.

Именно в средата на януари бяха извършени претърсвания и изземванния в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на над 50 човека.

Според обвинението основният организатор на престъпната дейност е сирийски гражданин, живеещ в София. По метода  „хавала“ е влязъл в контакт с хора, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с такива, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други престъпления.

Разследването на Специализираната прокуратура продължило близо година. Решението а Апелативния съд, да остави в ареста за постояно и петимата обвиняеми е окончателно и не подлежи на обжалване.