Докараха с белезници в съда задържаните вчера за притежание на големи количества кокаин в Пловдив. Както медията ни съобщи, двама мъже бяха арестувани при спецакция на БОП, като се издирваше трети.

Днес пред Темида, където ще се гледа мярката им за неотклонение, се изправиха 24-годишният Кристиян Кунчев от Хасково и 29-годишният Валентин Василев от Пловдив, известен в средите си с прякора си Носа. Той се появи на мярката си с лепенка на носа, като по-късно стана ясно, че е претърпял операция в Турция.

Голямо количество кокаин открито при спецакция на БОП в ПловдивЗамесени са интересни лица от футболни агитки, полицията издирва шефа на групата

Иван Николов - Хълка: Не ме издирват, нямам общо със задържаните за наркотици

Двамата са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 354 а от НК – държане на наркотични вещества с цел разпространение. Законът предвижда за това наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Обвинението пожела постоянното им задържане под стража.

Докато гледаха мярката им за неотклонение, стана ясно, че пакет от 1  килограм е бил открит в автомобил, управляван от Кристиян Кунчев. След ареста, в показанията си, Кунчев е заявил, че е получил поръчка за транспорт от "мъж от Пловдив" и обяснил, че няколко пъти е превозвал пакети. По-късно той заявил, че всъщност не знае какво има в пакета. 

Прокуратурата обяви, че при показанията си 24-годишния мъж се е опитал да прикрие Вальо Носа, като само го е описал, без да го назовава поименно. При разпознаването по-късно пък не успял да уличи кой е Василев. Наложило се и приятелката на Кунчев - Даяна Вълчева да прави разпознаване по снимка. Също така тя е съобщила, че няколко пъти е виждала мъжа с операция на носа и лепенка да контактува с Кунчев. 

Защитата на 24-годишния Кунчев оправда постъпката му с неговата младост и неопитност в живота: „Млад човек, без работа, който е видял начин да изкара малко пари. Поведението му е укоримо, но той не е толкова виновен. Той няма капацитет за сложни схеми, просто води паразитен начин на живот“.

Адвокатът му допълни, че Кристиян е съдействал на полицията като е дал подробни показания при разпитите, в които посочил дори кое е лицето, предложило им да изкара пари от схемата с наркотици. "На практика той е свършил 90% от работата на полицията" , заяви адвокатът. 

Правният му защитник поиска по-лека мярка с мотив, че той не може и не е организатор на схемата за трафик на наркотици. Младежът поискал да си излежи присъдата и да започне живот на чисто, като в последната си дума пред съда той заяви, че поддържа искането на адвоката си.

„Обвиненията са логическа катастрофа. В ГД БОП винаги търсят да пришият хора, за да направят ОПГ“, с тези съждения пред съдиите се изправи защитата на Вальо Василев. Той каза, че полицаите, работили по случая,  не са събрали годни за повдигане на обвинения доказателства. Само правели „преразказ на преразказа“ от свидетелските показание.

Според адвоката на 29-годишния мъж, приятелката на Кунчев трябва да бъде третирана като помагач в схемата, а не само като свидетел. И допълва, че в нейните показания спрямо Носа не е упоменато нищо, което да го уличава в престъпление. Собственикът на колата Стефан Димитров пък не посочил Василев като участник в схема за трафик на кокаин.

Предвид факта, че Валентин Василев има чисто досие и е баща на малко дете, защитата му пожела мярка подписка или символична парична гаранция. „Ако е наркотрафикант, досега трябваше да е заловен“, мотивира се адвокатът му.

Прокуратурата обяви, че деянието им не е прецедент, като има доказателства за поне още два подобни случая.

След като разгледа събраните по делото доказателства съдия Весела Евстатиева взе решение да остави за постоянно в ареста Кристиян Кунчев и Вальо Носа. Мярката подлежи на обжалвате пред Апелативен съд.

 

Даяна- приятелка на Кунчев и свидетел по делото