Младият шофьор, който през ноември 2021 година предизвика тежка катастрофа край Пловдив, при която загина 15-годишно момче, ще лежи в затвора. Пловдивският апелативен съд измени присъдата, наложена на първа инстанция като от условна я превърна в ефективна. Така, 20-годишният вече Георги Генчев ще лежи в затвора 2 години и 4 месеца, като наказанието ще бъде изтърпяно при първоначален „общ” режим.

Делото в Апелативен съд – Пловдив беше образувано по внесена жалба от представителя на пострадалите – адвокат Пламен Бонев. Още след определянето на присъдата от Окръжен съд, юристът заяви, че ще обжалва и ще се бори до край за ефективно наказание.

Ужасяващата катастрофа стана преди повече от две години - на 12 ноември 2021. Във фаталния ден Георги Генчев и четиримата му приятели, сред които починалият тийнейджър Никола Николов и пострадалият Илия, тръгнали от Съединение към Пловдив, за да вечерят. На връщане, Георги, който имал книжка от 18 дни, предприел маневри на зиг-заг, като в последствие изгубил контрол над колата и се ударил в трактор, паркиран вляво от пътното платно. Автомобилът полетял във въздуха, завъртял се, като преди това се ударил и в сграда - лаборатория край пловдивското село Царацово. После се приземил в двора на имота по таван. Никола изпаднал от автомобила и се е ударил в бетонна стена. В резултат на това получил множество увреждания, а черепно - мозъчната травма довела до смъртта му. 

Никола остана завинаги на 15 след катастрофа край Пловдив, родителите му недоволни от присъдата на виновникаБащата на детето смята, че наказанието на предизвикалия катастрофата трябва да бъде затвор

Предвид добрите характеристични данни, трудовата ангажираност, младата възраст и чистото съдебно минало, първоинстанционният съд наложи на младия водач наказание, с превес на смекчаващите вината обстоятелства. Определената присъда от магистратите е под минимума, предвиден от закона, като за подобен род престъпление законодателят предвижда затвор от 3 до 15 години.

18-годишен шофьор с едномесечен стаж зад волана е предизвикал мелето край БаняЖертвата е на 61 години

Според Апелативния съд обаче, окръжните магистрати неправилно са определили присъда с превес на смекчаващите вината обстоятелства, като първостепенния съд е пропуснал редица отегчаващи отговорността обстоятелства. Според въззивния съд за поправянето и превъзпитанието на младия шофьор е необходимо той да бъде откъснат от  естествената си среда, а това не може да се постигне чрез условно осъждане. Предвид това, за постигане на целите на наказанието и за поправяне на подсъдимия, е необходимо той да изтърпи санкцията ефективно.

„Доволни сме, че макар и частично постигнахме успех и присъдата е една идея по-справедлива”, коментира адвокат Пламен Бонев пред TrafficNews, след изменението на присъдата.

Решението на Апелативен съд – Пловдив все пак не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.