Насилие и ранени в Габрово. За втора вечер хората излязоха по улиците заради побоя в местен магазин. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и жандармерията. Пострадаха двама журналисти от регионалното радио 999 – оператор и репортер. Единият беше ударен с палка, другият е с разбита вежда.

Протестът беше окървавен при опит на протестиращи да стигнат до краен квартал, в който живеят хора от малцинствата.

Първоначално протестиращите се събраха на площад „Възраждане". Имаше опит да се излезе с декларация против вандалските прояви по време на протеста. На място пристигна и вицепремиерът Томислав Дончев, както и кметът на общината. Диалог обаче не се получи, съобщава Нова тв.

Протестът започна мирно пред общината. Появата на вицепремиера Томислав Дончев предизвика вълна от недоволство. След опита на Дончев да проведе разговор с протестиращите, шествието тръгна по улиците на Габрово. Жандармерията ги спря при опита им да влязат в три квартала. При последния сблъсък пострадаха двамата журналисти.

Малко преди 22:00 часа протестиращите се разотидоха. Засиленото полицейско присъствие в Габрово остава. Днес съдът остави за постоянно в ареста тримата задържани за побоя в супермаркет.

Пред съда тримата нападатели казаха, че съжаляват. Съдът обаче прецени, че има опасност да се укрият или извършат друго престъпление. Освен това тримата са осъждани за кражби и престъпления от общ характер. Затова останаха за постоянно в ареста.

В същото време от община Габрово, започнаха събарянето на незаконни и рушащи се постройки, в които има опасност да се самонастанят хора

А пострадалият служител на магазин призова за спокойствие.

„Няма как да толерирам нещо, което води до насилие. Благодарен съм на хората, които ме подкрепиха. Моето послание е да работим мирно и спокойно и не искаме да всява етническо напрежение в града”, заяви Венцислав Иванов – служител в супермаркета.

От Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”, съобщиха, че 70 деца от ромски произход са спрели да ходят на училище, а родителите им, които нямат нищо общо с инцидента, са системно заплашвани в социалните мрежи.






 

Битият мъж в Габрово: Направих им забележка, че се закачат с друг клиент, те ме нападнаха"Призовавам хората към повече сдържаност", заяви Венцислав Иванов