Нова дизайнерска дрога се предлага на децата в българските училища. За случая сигнализираха притеснени родители в социалните мрежи.

Според тях хапченцата са всъщност метамфетамини, които приличат много на мултивитамините, които децата приемат.

Наркотиците били с различен вкус и аромат - на ягода, шоколад, фъстъчено масло, череша, грозде или портокал. Дрогата била изключително опасна и можела да доведе децата, които са я опитали, до болница.

Метамфетамините се предлагат в училищата и много приличат на популярни бонбони, известни сред подрастващите като "ягодови куршуми".

Амфетамините наред с марихуаната продължават да са най-евтините наркотици, което за жалост ги прави и особено популярни сред учениците.

Пакетче от така наречения "весел чай" струва между 2 и 10 лв. Като всеки наркотик обаче чаят може да се окаже много опасен и да доведе до сериозни последствия.

Дилърите превръщат в опасна дори и сравнително безвредната марихуана, след като я обработват с вредни и смъртоносни химични вещества и прапарати. Една от тези опасни дроги е т.нар. "амнезия", канабис обработен по химически път още докато расте.

Проблемът с разпространението на наркотици в училищните площи е изключително сериозен в цялата страна. Ученици споделят пред "Монитор", че все повече са случаите, в които техни връстници още в началните класове в гимназията започват да пушат марихуана. Разказват и че не е никак трудно да си купиш.

"Ягодовите куршуми" са поредната нова и дизайнерска дрога, която застрашава живота на децата. Затова и властите предприемат редица мерки за ограничаване и спиране разпространението на психотропни вещества на територията на учебните заведения, както и около тях.

Според един от последните доклади на МВР има ръст от 20% в престъпленията, които са свързани с дрога и са извършени от деца. В същото време възрастта на онези, които употребяват наркотици също пада. Все повече деца под 14-годишна възраст взимат дрога.

В края на март тази година се появи и предложение за извършване на тестове в училищата, но от сектор "Наркотици" към Национална полиция смятат, че това няма да реши проблема.