На 11 март, в четвъртък, в пловдивския Апелативен съд за втори път ще започне едно от делата с най-висок обществен интерес от последните години. Пред магистратите ще застане Иванка Ройдова, която е подсъдима за поръчителството за 6 убийства. Според прокуратурата 68-годишната жена е поръчала да ликвидират брат й, синът и дъщерята му, зетят и двете внучета. 

Ройдова бе осъдена на 3 години условно от Окръжен съд – Пловдив, а няколко месеца по-късно състав на Апелативен съд я осъди на същия срок, но този път реално. Ройдова бе отведена с белезници от съдебната зала директно в затвора в Сливен. Още няколко месеца по-късно Върховния касационен съд отмени решението на пловдивските магистрати и подсъдимата бе освободена.  В мотивите си ВКС  поставя редица въпроси, които по време на съдебното следствие са останали без отговор. 

ВКС отмени присъдата на Ройдова. Възможно ли е обвиненията за 6 поръчкови убийства да се окажат съшити с бели конци?Делото започва отначало с друг състав в Апелативен съд - Пловдив

Дни, преди да се изправи пред съда, TrafficNews.bg се свърза с Иванка Ройдова за интервю. Три години след ареста си, тя продължава да твърди, че е невинна и е жертва на добре  скроена схема, в дъното на която стоят … 4 милиона долара.  Парите са наследството на Георги Ройдов, българин емигрирал по времето на комунизма в Америка и осъществил своята американска мечта.

 

Иванка Ройдова: Надявам се да остана жива, за да докажа невинността си

- В продължение на три години, вие твърдите, че сте невинна, но получихте присъди на две инстанции. Готова ли сте да застанете пред детектор на лъжата?

 - Абсолютно. По всяко време. Но искам също така хората, които ме обвиняват във всички тези измислени престъпления, също да застанат пред детектора. Защото тези хора, които ме изкараха сериен убиец, много добре знаят, че аз никога дори не бих помислила да убия когото и да било.  И също така знаят, че всичко от начало до край е една скалъпена история , заради наследството на баща ми.

 - Всъщност 4 милиона долара са добър мотив за убийство.

 - За хора без морал със сигурност са добър мотив. Но точно тук е разковничето. Защото дори да избия семейството до девето коляно, аз няма да получа тези пари. Така, че още тук тезата на обвинението се проваля. А колкото до доказателствата – всички, които са били в залата по време на делото, разбраха , че такива няма. В обвинителния акт няма една вярна дума.

 - Сега, три години след ареста давате ли си сметка как се стигна до тук?

 - Ако преди време някой ми беше казал, че подобен сюжет ще се разиграе в живота ми, нямаше да му повярвам. Наистина. През живота си имам само два фиша за шофиране без колан. Сега съм обвиняема за подготовка и отвличане на шестима души, мои кръвни роднини. Само аз си знам какво струва всичко това на мен и на семейството ми и какво сме преживели. И не говоря само за арестите, когато ни изкараха цялото семейство.  Но имах достатъчно време да върна лентата назад и да разбера, че всичко е било добре подготвено от моите роднини, с мълчаливото съгласие на брат ми.  Сигурна съм, че има замесени и хора от службите, без които всичко това нямаше как да се случи. Но както казахте 4 милиона долара са добър мотив.

 - Тези пари все още са в сметките на покойния ви баща и никой няма достъп до тях. Има ли вариант някой от наследниците да ги получи?

 - Всъщност в момента трите сметки, в които се намира основната част от наследството на баща ми, са под попечителството на лицето Недялка Бързакова. Тази жена бе назначена през 2005 година за гледачка на баща ми от сестра ми Ана. Тя е пловдивчанка и в Щатите се е грижила за други възрастни хора.  По онова време баща ми беше в начален стадий на Алцхаймер. През 2011 година , докато е в болница , той подписва документи за пълно попечителство и завещание , в което Недялка става негов единствен наследник. По онова време баща ми вече беше абсолютно неадекватен и не разпознаваше дори децата си.  И аз , и сестра ми смятаме, че това завещание не е валидно.  Последната воля на баща ми е в продължение на 5 години след смъртта му тези сметки да не се отварят.  Този срок изтича сега, на 20 март. След тази дата сметките могат да бъдат отворени. А какво ще стане с парите – не мога да кажа.   Целта на цялата тази сложна схема, бе да бъда спряна да не водя дело за анулиране на завещанието.  Само че  въпросната Недялка изпраща парите от лихвите на брат ми, които са 220 хиляди долара годишно и съм сигурна, че те двамата са се разбрали да си поделят парите по някакъв начин.

  - Говорили ли сте с брат си след ареста?

- Той всячески ме избягва. Но преди месец го срещнах на улицата и нямаше как да се скрие. Попитах го „Защо се криеш? Защо мълчиш? Ела в съда и кажи истината? Защо дъщеря ти води дело срещу мен, след като много добре знае, че не съм виновна.”. А той ми отговори „ Как защо?! Заради парите”.  Същите тези хора – племенницата, мъжа й, които в съда твърдят, че много се страхуват за живота си, докато бях в ареста всяка вечер са празнували.  Сега цялото семейство демонстрира лукс – купуват се мерцедеси, правят се скъпи ремонти, а аз едва оцелявам със 180 лева пенсия.  Сестра ми в Щатите и тя трудно се справя. Брат ми спря да говори с нея, изобщо не й вдига телефона.  Добре- аз съм искала да го убия, а тя? Тя какво е виновна? 

Истината е, че дълго време след като бях арестувана, не исках да повярвам , че брат ми е замесен. Но сега вече съм сигурна.  

 - Как мафиот от международен калибър като Степан Кара, се оказа замесен в тази семейна сага?

- Аз познавах съпругата на Степан Кара, защото бяха съседи на дъщеря ми. Един ден като се прибирахме със зет ми ги видяхме в квартала и спряхме да сменим някоя приказка.  Кара беше в един фургон, разприказвахме се и той ме попита как е баща ми. Казах му че е починал, споделих , че имаме проблеми със завещанието и търся адвокат, да започнем дело. Той ми каза, че ще разпита познатите си и след няколко дни се обади, че е намерил точния човек. Закара ме с неговата кола на Бачково, където някакъв мъж , който се представи за адвокат, ни чакаше в един ресторант.  Бях дала на Степан папка с всички документи, адвокатът ги прегледа и каза, че ще ми звънне.  Аз го предупредих, че нямам пари и знам, че таксата за разглеждане на такива документи е 2 500 – 3000 лв.  След няколко дни адвокатът, който по-късно се оказа агент под прикритие, ми звънна, че поема делото и да му дам парите.  Каза, че не познава града и аз му казах да се видим на входа на митницата. Отидох с рейса да му занеса парите.  Представете си как човек, който поръчва 6 убийства, отива на среща с рейс, определя си срещата там, където гъмжи вероятно от камери, след това сяда с посредника на пейка на центъра на Белащица и си говори с този човек.  Няма абсолютно никаква логика.  Истината е, че Степан Кара е бил арестуван, намерили са папката с документите ми у него и някой с повече акъл е направил схемата.  Все пак зетят на брат ми е сътрудник на ДАНС. А човекът, който е агент под прикритие, е негов добър познат.

 - Всичко това звучи като криминален роман. Схемата, която описвате е много сложна. Вярвате ли, че ще можете да докажете невинността си?

 - Надявам се да съм жива, за да я докажа. Защото докато бях в Сливенския затвор , се опитаха да ме убият. Бяха сложили нещо в четката ми за зъби. Прилоша ми, едната ми страна се вцепени. Добре, че лекарят на затвора се намеси бързо. Веднага след това се обадих на предишния ми адвокат Йордан Давчев, като го помолих да пусне жалба в прокуратурата. Той не го направи. Няколко дни по-късно бях освободена. И това не е първия опит – миналото лято намерих болтовете на едната гума на колата ми разхлабени.  Имаше и серия заплахи – четен брой цветя, обезглавена птица на колата на дъщеря ми и още подобни произшествия.  В съда роднините ми казаха, че искат смъртна присъда за мен и аз смятам, че се опитват да я изпълнят.

 - Разчитате ли на някакви нови доказателства в предстоящото дело?

 - Разчитам единствено на справедливостта и обективността на съда. Много от исканията ни бяха отхвърлени по време на разглеждането на делото. Каквото и да стане, никой вече не може да ни възмезди за преживения ужас. Понякога съжалявам, че съм оживяла в този ад. Борбата не е за парите, борбата е за истината. А аз вече загубих брат си. 

 

Нови разкрития: Гледачка e наследила милионите от Америка, заради които Иванка Ройдова поръчала брат си и децата муДъщерята на Иванка с мокрите поръчки проговори