Полицията в Панагюрите откри наркооранжерия, маскирана като дърводелски цех. За наркоплантацията се разбрало след пожар в производственото хале, където се е помещавала, съобщиха от МВР.

Сигналът за възникналия огън в хале в индустриалната зона на града, близо до пътя за Стрелча бил получен РСПБЗН-Панагюрище вчера сутринта. Незабавно към мястото били насочени екип от огнеборци с противопожарен автомобил, които бързо изгасили огъня. Докато гасили пожара, обаче, те се усъмнили, че постройката се използва за извършване на незаконна дейност и незабавно уведомили колегите си от полицейското управление. На мястото пристигнали криминалисти и експерти, които установили, че във вътрешността на сградата е обособена нелегална наркооранжерия.

В две оформени лехи с размери 8 на 6 метра били открити общо 264 саксии с растения в начален етап на развитие и с височина на стеблата между 20 и 40 см. При полевите наркотестове се оказало, че става дума за марихуана с много високо качество.

Помещението било оборудвано с уреди за контрол на температурата и влажността, аспирация, кварцови лампи, специални растителни торове за стимулиране на растежа и развитието на растенията. Според разследващия екип, извършил оглед на мястото, растенията били в етап, който предполага готовност за разсаждане и последващо отглеждане до степен за бране и обработка на дрогата.

Наемател на помещението и извършител на престъпната дейност е непознат до момента на полицията 41-годишен мъж от Панагюрище. Той е задържан в ареста за срок от 24 часа. От мястото са иззети общо 264 стръка канабис с общо тегло малко над 1.8 килограма, както и оборудването на оранжерията.

По случая се води полицейско производство под наблюдението на прокуратурата в Панагюрище.

Снимки: МВР