Бившата пловдивска адвокатка Мария Делова и съдружникът ѝ Крум Стоянов получиха нови, намалени присъди по обвиненията за измами, научи TrafficNews. През юли миналата година двамата бяха признати за виновни по обвинения за имотни и документни измами.

Тогава Пловдивският районен съд осъди Делова на едно общо най-тежко наказание в размер на 4 години и 9 месеца „Лишаване от свобода“ при първоначален общ режим.

На съдружникът ѝ Крум Стоянов, бе определено едно общо най-тежко наказание в размер на 6 години „Лишаване от свобода“ при първоначален строг режим.

След обжалване на втора инстанция обаче, присъдите на двамата са намалени на 3 години и половина лишаване от свобода, като Стоянов е оправдан по обвинението за документна измама.

Решението на Пловдивския окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. След влизане на присъдите в сила, двамата трябва да изтърпят наказанието при строг режим. Към момента те са с мярка за неотклонение „парична гаранция”.

Предвид това, че двамата са прекарали в ареста по 3 години и 2 месеца, това време ще бъде приспаднато и на практиката те ще имат да излежат само по още 4 месеца.

Първото обвинение срещу двамата е, че в периода  2017 г. – 2018 г., при продължавано престъпление и след предварително сговаряне с цел да набавят за себе си имотна облага са възбудили и поддържали в заблуждение  различни лица, като са им гарантирали спечелването на търгове и закупуването на апартаменти от ЧСИ, защото били в близки отношения с тях или от банки, за чиито пълномощници са се представяли и с това са причинили на потърпевшите имотна вреда в общ  размер на 27 177.60 лв.

Второто обвинение е, че за същия период чрез измама – създавайки невярна представа за съдържанието на документи са склонили тези лица да подпишат частни документи – декларации, които не съответстват на волята им – декларации за това, че са им  върнали суми пари в различни размери, като Стоянов е отвличал вниманието на деклараторите, а Делова е представяла за подпис втори екземпляр на вече създаден документ.

Затвор за пловдивска адвокатка и съдружника ѝ "ужилили" клиенти с близо 30 бона за апетитни имотиДвамата гарантирали спечелването на търгове и закупуването на апартаменти от ЧСИ

Подсъдимите са осъдени да заплатят на граждански ищци сумите от уважените граждански искове, както и солидарно да заплатят разноските по делото.

Припомняме, че Мария Делова и Крум Стоянов се познавали отпреди. Жената работела като адвокат, а Стоянов бил неин сътрудник. През месец септември 2017 г. измислили схема за печалба на допълнителни пари.  Те използвали  данни и снимки на недвижими имоти – апартаменти в Пловдив, обявени за продажба от частни съдебни изпълнители или от банки. Двамата пускали жилищата с обяви в интернет, като посочвали за връзка телефона на Делова. На клиенти, които се интересували, обяснявали, че това са ипотекирани апартаменти, продавани  от банки, на които били пълномощници, или от частни съдебни изпълнители, техни приятели. 

Съучастниците убеждавали пострадалите, че могат да гарантират покупката на имота на атрактивна цена. Изискването им било клиентите да предплатят определена сума пари, която варирала от 1 200 лева до 5 000 лева, нужна за снабдяването им с кадастрални карти, данъчни оценки, извършвани на огледи, нотариални такси и др. 

В действителност клиентите попълвали документи за правни консултации. Между тях двамата поставяли за подпис и декларация, че внесената сума е върната, като този документ пострадалите несъзнателно подписвали. В няколко случаи клиенти поискали да им бъдат възстановени парите, но Делова и Стоянов ги мотивирали да почакат, като заблуждавали, че  сумите са внесени за различни такси. 

Така ужилените клиенти завели жалба до прокуратурата. Общо те са 10 душил.

Адвокатката е обвинена и за поправяне на съдържанието на запис на заповед за сумата от 9 000 лева на 90 000 лева, както и за поправка на съдържанието на частен документ - от договор за заем в такъв за покупко-продажба на жилище в Пловдив.