Рецидивист с над 40 присъди е заподозреният убиец на българина Венцислав Маргинов, който беше нападнат в град Саутпорт, където работел и живеел със семейството си от няколко години. Задържаният от полицията има в криминалното си досие над 73 престъпления още през 2011 г., когато е бил едва на 23 години, пише “24 часа”.

Изпеченият бандит е пращан в затвора за кражби, обири, нападения и дори притежаване на опасно куче.

През 2011 г. Гелинг предизвиква с поредното си престъпление реакция дори и на група депутати. Тогава той е обвиняем за нападение на бившата си приятелка и е изпратен зад решетките за 12 седмици. Съдебното решение обаче възмущава не само обществеността в родния му град Саутпорт, но и парламентаристи които настояват съдилищата да спрат да издават малки присъди на серийни престъпници като него. Местният депутат Джон Пю казва, че Гелинг се гордее с каталога си от присъди и на него не му пука за закона и за това какво другите мислят за него.

Първата си присъда Гелинг получава, когато е само на 13 г. Изпратен е за 18 месеца в поправителен дом за кражба, грабеж и нападение. Веднага след излизането си през 2002 г. той получава 3-годишна ограничителна заповед за поредица от нарушения в Саутпорт. С братята си Джордън, на 11 г., и Ашли, на 12 г., са наказани, че тероризират местните хора. Още тогава депутатът Пю предупреждава, че малолетните престъпници възприемат ограничителните заповеди като почетни грамоти.

И се оказва прав. Тримата братя продължават с престъпната си дейност. Започват да ги наричат “Братя Грим”. Участват в банди и влизат непрекъснато в сблъсъци, като при един в магазин  Джордън е намушкан с нож.

За главатар на триото се сочи най-големият брат Джеймс Гелинг. До навършване на пълнолетие той е изпращан още веднъж в поправителен дом, а след това е осъждан многократно за нападения и обири. Налага се съдия специално да нареди да бъде умъртвено опасното му куче, което не може да контролира. Отнета му е шофьорската книжка, защото е карал мотоциклет по претъпкан с хора тротоар, и то в момент, в който изтърпява условна присъда. По-късно разбива в главата си ваза и напада бившата си приятелка, която не му разрешава да види 17-месечната им дъщеря.

През 2014 г. прескача 3-метрово заграждение в съдебната зала, зад което стоят обвиняемите. Гелинг рита охранител в гърдите и успява да избяга Арестуван е едва след месец от полицията. По време на разпита казва, че въобще не му пука за офицера, който е наранил. “Дейли мейл” пише, че Джеймс Гелинг има едно от най-тежките криминални досиета във Великобритания.

Той често прибягва до използване на сила. Нападал е хазаин след спор за наем и съвсем случайни хора на улицата. Вероятно така се е случило и в нощта на първи юни, когато 51-годишният Венцислав Маргинов се прибира с двамата си синове Христо и Станимир от кръчма в Саутпорт, където са гледали финала на Шампионската лига. Полицията все още не съобщава подробности как се е случил инцидентът, тъй като събира доказателства и търси свидетели.

Предполага се, че Венцислав Маргинов е бил повален на земята и пребит, но не е ясно дали нападението над българите е свързано с друго по-рано в близост, при което е пострадал британец, както и дали е имало спречкване помежду им по време на гледането на мача.

Знае се само, че преминаващ полицейски патрул е видял сбиване. След като е спрял, повечето участници в него са се разбягали. На улицата е намерен да лежи Венцислав Маргинов. Тъй като е бил в тежко състояние, веднага е извикана линейка. Откаран е в болница заедно с 28-годишния си син Станимир, който също е наранен по лицето. 

Часове след нападението 31-годишният Джеймс Гелинг е задържан за побой заедно с още един 32-годишен британец, който е пуснат под гаранция. След като Маргинов почива в болница три дни по-късно, Гелинг е призован да се яви отново в съда на 5 юни. След 15-минутно кратко изслушване на представителите на прокуратурата му е повдигнато обвинение за непредумишлено убийство. “Благодаря ви, ваша чест”, са единствените думи, които той казва, когато чува новото решение на съдията.

Гелинг ще бъде изправен отново пред съда в Ливърпул в началото на юли, когато ще може да изложи своята версия по случая, а окончателно съдебно решение се очаква да има през декември.

Венцислав Маргинов умира, след като лекарите решават да изключат поддържащата живота му машина. Оказва се, че нанесените в главата му удари са били толкова жестоки, че той е изпаднал в мозъчна смърт. Затова и семейството взема трудното решение да се съгласи машината да бъде изключена и органите му да бъдат дарени.

Семейство Маргинови емигрира в Англия преди 8 години и се установява в малкото пристанищно градче Саутпорт в близост до Ливърпул. Венцислав работи в куриерска фирма и е запален футболен фен. Поискал е почивен ден от работа, за да се наслади максимално на финалния мач между “Ливърпул” и “Тотнъм”, без да подозира, че той ще е последният в живота му.

Бащата на убития във Великобритания Венцислав Маргинов бе опериран в болница “Софиямед” поради черепна травма. Той е пострадал при цепене на дърва по случайност почти по същото време, когато се е случило нещастието със сина му. 

Пациентът е в компенсирано състояние, контактен, оперира го неврохирургичен екип, потвърдиха от университетската болница за “24 часа”.

Българинът, който бе наръган смъртоносно във Великобритания, пък издъхна ден преди рождения ден на сина си. Сънародникът ни е починал в болница на Острова, след като беше намушкан в гръб. Венци и синовете му Христо и Станимир гледали финала на Шампионската лига в бар в град Саутпорт.

Мъжете били привърженици на футболния клуб “Ливърпул”, които спечелиха срещата. Когато тръгнали към дома си, тримата били нападнати. При атаката пострадал и големият син на Венцислав - Станимир.

В същото време братът на жертвата – Стоян Маргинов, твърди, че Венцислав не е бил намушкан, а пребит, предаде FlashNews.bg

“Брат ми е бил нападнат от група мъже, повален е на земята и е бил пребит до смърт”, разказва Стоян. От ударите мозъкът му е бил раздробен. Лекарите в болницата предупредили, че дори и чудо няма да му помогне да оцелее след такива наранявания.

Близките на Венцислав не са се поколебали да дадат съгласие органите му да бъдат трансплантирани на нуждаещи се хора. Стоян всеки ден се чува по телефона с единия от племенниците си – Христо. От него Стоян Маргинов получава информация и за състоянието на другия син на убития – Станимир, който също пострада при нападението. 

Трагедия вместо двоен празник! Убитият българин в Саутпорт издъхнал на рождения ден на сина сиВенци Маргинов и синовете му редовно ходели на "Анфийлд" да викат за Ливърпул