Осъдиха условно двама шофьори – мъж и жена, съпрузи, които по непредпазливост са причинили смъртта на пешеходен край Пловдив.

Инцидентът е от 6 юни 2020 година. Тогава, около 22:30 часа, Пенчо Пенчев и Ана Пенчева се движили от Пловдив към Скутаре с два автомобила. Мъжът карал с джипа си отпред, а жената шофирала зад него. По същото време в дясно по пътното платно, по посока Т-образното кръстовище с отбивката за предприятие „Булсафил“, се движел пешеходецът Христо Тодоров, който бил във видими нетрезво състояние. Въпреки, че бил с тъмни дрехи, тръгнал да пресича и изскочил пред колите. Пенчев го видял и навил рязко волана наляво, но не успял да избегне пешеходеца и последвал удар. Съпругата му последвала действията на първия водач и също отклонила автомобила си вляво, но достигайки падналия на платното пешеходец, настъпил втори удар.

Двамата веднага спрели и се обадили на спешен телефон 112 и останали на място до пристигането на спешните екипи. Тодоров починал в следствие на травмите.

По делото е изяснено, че двамата шофьори са се движили със скорост около 57 км./ч, което е в рамките на допустимото. Автомобилът пред тях също едва на блъснал шофьора. Пред съда семейството избраха да признаят вината си и делото да се гледа по съкратената процедура.

Според прокуратурата двамата са дисциплинирани шофьори и нямат груби нарушения на ЗдВП. С оглед множеството смекчаващите отговорността обстоятелства, от държавното обвинение поискаха присъда, малко над минималната предвидена в закона и отнемане на шофьорските книжки за срок от 5 години. Адвокатите на пострадалите от своя страна пледираха за ефективни присъди, а защитника на семейството поиска двамата да бъдат оневинени.

След кратко съвещание магистратите определиха двамата да изтърпят условни наказания от 2 години лишаване от свобода с по 5 години изпитателен срок. Пенчо и Ана Пенчеви трябва да заплатят и всички разноски по делото, възлизащи на малко над 8 000 лева. Шофьорските им книжки също се отнемат за срок от 2 години. 

Страните могат да обжалват решението на съда в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.