Известният наркодилър от Пловдив -  Йосиф Асенов – Йозо бил изпят от 37-годишното си "муле". Жената, която прекарала през границата ни с Турция хероин за 90 бона, е признала всичко пред разследващите и дори разказала за цялата схема.

Тя е поддържала телефонна връзка с Йозо и жена му, който са я чакали на автобусна спирка до бензиностанция в Столипиново.

Това стана ясно по време на заседание в Апелативен съд – Пловдив, където се гледаше мярката за неотклонение на Асенов. Както TrafficNews съобщи, магистратите го оставиха за постоянно в ареста. 

Известният пласьор от Пловдив - Йозо иска на свобода, съдът поряза мераците му37-годишната му съучастничка не е обжалвала ареста си

По време на делото защитата е била категорична, че няма нито едно доказателство за участието на Йозо в схемата. Случайност било, че преди да бъде задържана жената, тя е говорила с 47-годишният мъж и съпругата му два пъти по телефона.

Свидетел, пътувал в автобуса със задържаната, е станал свидетел на разговорите. Йозо и жена му са питали мулето кога ще пристигне и са й дали инструкции като наближи Пловдив да се обади.

Веднага след ареста на пловдивчанката тя е признала пред митничарите както за дрогата, така и за съучастниците си. В последствие обаче жената се отказва от първоначалния разпит.

„Жената се отказа от тези сови обяснения, като сочи съвсем друго лице като евентуален подбудител или помагач в извършването на престъплението от нея. Сочи лице, което я бил накарал, в случай, че бъде задържана с наркотично вещество, да посочи Йозо като евентуалния подбудител или помагач. Даже сочи къде живее въпросния мъж - в Пловдив, в Столипиново, в близост до гарата. Този мъж притежава лек автомобил черно БМВ”, казал пред магистратите защитникът на Йозо.

Самият Йосиф Асенов също е направил самопризнания след ареста си. Той и жена му за били задържани, докато чакат мулето, пред бензиностанция на улица „Ландос”.

Точно преди заседанието в Апелативен съд обаче, Йозо се отказва от показанията си. Той е заявил, че е бил принуден да признае, след заплаха от униформени, че ще пратят жена му в затвора.

Защитата на Асенов също е оспорила и следствените действия на униформените. Адвокатът е посочил, че няма експертиза дали пратката е действително дрога и конкретно хероин.

„Ние нямаме протокол за личен обиск. Това е едно съществено процесуално нарушение, много сериозен процесуален проблем, който ще стои занапред по делото и няма как да бъде отстранен. протокол за доброволно предаване между 37-годишната и между тази митническа инспектора няма. Как да сме сигурно, че това наркотично вещество, което е предала митническата инспекторка на разследващия митчисеки инспектор е идентично с това ,което е открито и което е иззето не по надлежния ред. Считам, че не е приобщено по съответния ред. На второ място – обърнете внимание, че по делото няма нито експертна справка, нито експертиза. Това вещество наркотично ли е в крайна сметка, хероин ли е? Къде е полевия тест? Няма и полеви тест по делото. Вие как ще приемете, че се касае за контрабанда на наркотично вещество? Вижте в материалите по делото резултата от този полеви тест липсва, нямаме експертиза, нямаме експертна справка.Няма нищо, което да установява, че това вещество е наркотично”, се уповава защитната теза.

В последната си дума Йозо е бил лаконичен. Той е поискал „домашен арест” или „парична гаранция”.

В крайна сметка магистратите порязаха мераците му. Апелативните съдии прецениха, че има достатъчно доказателства за съпричастност на Йосиф Асенов към деянието, в което е обвинен. По делото има данни, че той е осъждан и се движи в криминални среди, занимаващи се с наркотици. За това съдът приема, че при по-лека мярка за неотклонение от „задържане  под стража“ има опасност обвиняемият да извърши престъпление.

Междувременно 37-годишната пловдивчанка не е обжалвала наложената й от хасковския съд мярка „задържане под стража”.

Известен пласьор от Пловдив опита да прекара хероин за 90 бона от Турция, използвал за муле жена